10 december 2016

Lichtenberg patronen op je huid wanneer je door bliksem bent getroffen

Eenvoudig uitgelegd is bliksem een vonk (elektrische ontlading) in de lucht. Het is het hoofdverschijnsel van onweer en het heeft donder als bijverschijnsel. Om te bepalen hoe ver de bliksem verwijderd is, kan men het aantal seconden tellen tussen het zien van de bliksem en het horen van de donder. Dit aantal gedeeld door drie is ongeveer de afstand in kilometers. Elke drie seconden betekent namelijk een afstand van ongeveer één kilometer, omdat het geluid met een snelheid van rond de 340 meter per seconde gaat en het licht je (bijna) meteen bereikt.

Een blikseminslag is een gebeurtenis die ongeveer een op de twee miljoen mensen per jaar persoonlijk treft. Gelukkig komt het niet veel voor, maar de gevolgen zijn ernstig. De getroffen huid vertoont meestal brandwonden en ook komen op de huid soms zogenaamde Lichtenberg patronen voor. Vaak stopt het hart tijdelijk of volledig door de elektrische schok, waarna ook de ademhaling uitvalt. Hierdoor lijden de hersenen zuurstofgebrek, met schade tot gevolg.


Een gecreëerd Lichtenberg patroon.

BBC News

Reacties

 1. EnceladusEnceladus zegt:

  Kun je iets meer vertellen over het filmpje? Waar kijken we precies naar? Wat is de inhoud van het blok? wat gebeurt er als men op de hamer slaat? Ik vermoed dat er contact wordt gemaakt.

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. MoniqueMonique zegt:

  Ik heb de afbeelding erbij gezet die je linkte Rudie 😉
  Bedankt voor de tip.

 3. Co van Driel zegt:

  Ik ben op vrijdag 13 mei 1983 bijna door een bolbliksem geraakt. Ik fietste van Hazerswoude-Dorp richting Boskoop toen ik ineens een vuurbal zo’n 50 meter achter mij voorbij zag rollen.

  • MoniqueMonique zegt:

   Op vrijdag 13 mei !!! (wow) Nou Co, gelukkig heb jij dan niet zo’n Lichtenberg patroontje op je adamskostuum 😉

Geef een reactie