16 juli 2018

Wat is de “Grote Aantrekker” eigenlijk? (update)

Gedeelte van de Norma-cluster.

Gedeelte van de Norma-cluster.

De aarde beweegt met een enorme snelheid rondom de zon, en onze moederster beweegt op haar beurt met een rotgang rondom de kern van de Melkweg. Maar wist je dat onze Melkweg ook zelf een eigenbeweging heeft? Meerdere zelfs: de Melkweg en haar naaste buur Andromeda trekken elkaar immers aan en bewegen naar elkaar toe.

Maar buiten dat, wordt ons melkwegstelsel ook door iets anders aangetrokken. Ons moederstelsel beweegt namelijk met een snelheid van 2,2 miljoen kilometer per uur richting een mysterieus punt in de ruimte. Dit punt bevindt zich op een afstand van 150 miljoen lichtjaar en wordt de Grote Aantrekker genoemd. En niemand weet precies wat het is.

Het probleem wordt deels gevormd door het feit dat de Grote Aantrekker zich in de “Zone of Avoidance” bevindt – een gedeelte van de sterrenhemel in de richting van het galactische centrum. In deze richting zit zoveel gas en stof, dat we bijna niet kunnen zien wat zich erachter bevindt – althans niet in zichtbaar licht.

local universe 2mass

Toen de Grote Aantrekker in de jaren ’70 ontdekt werd, konden we op geen enkele manier door de Zone of Avoidance heenkijken. Met de opkomst van r

Reacties

  1. rudiev zegt:

    Ik kan het artikel zo even niet snel terug vinden, maar ik heb ooit wel eens een artikel gelezen waarin een paar wetenschapper opperde dat alles in het universum om een bepaald punt heen draaide. Dat er in het universum een soort midden punt of zelfs middenlijn was als in een soort van vortex waar alles omheen draaide.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.