19 juli 2018

Hubble ziet zeer ver uitgestrekte halo van elliptisch sterrenstelsel Centaurus A

Centaurus A halo

Gebruikmakend van de Advanced Camera for Surveys (ACS) en Wide Field Camera 3 (WFC3) van de Hubble ruimtetelescoop zijn sterrenkundigen er in geslaagd om de halo van sterren rondom het elliptische sterrenstelsel Centaurus A (NGC 5128) tot zeer ver te volgen, veel verder dan gedacht. We kennen het sterrenstelsel vooral van z’n karakteristieke gegolfde stofband door het centrum. De halo is zeer lichtzwak en dat maakt ‘m zo moeilijk zichtbaar, maar Hubble kon de sterren ervan zien tot een afstand in de lengte van maar liefst 450.000 lichtjaar – 25 keer de straal van Centaurus A – en in de breedte tot wel 290.000 lichtjaar – 16 keer de dikte van het stelsel. Hierboven zie je Centaurus A, zoals gefotografeerd door Hubble, hieronder de gelabelde versie, waarin je sterren aangegeven ziet die ook bij het stelsel behoren.

Centaurus A halo annotated

Het onderzoek aan Centaurus A, dat geleid werd door Marina Rejkuba (European Southern Observatory, ESO, in Garching, Duitsland) en dat in dit vakartikel beschreven wordt, laat ook zien dat de halo van het ellipsstelsel scheef staat. In

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.