29 maart 2024

Krachtige zonnestorm miste aarde op een haar na

Een zonnevlam – niet degene in kwestie. Credit: NASA.

Een zonnevlam – niet degene in kwestie.

Een krachtige zonnestorm heeft de aarde twee jaar geleden maar net gemist. Hij zou alle elektrische circuits kunnen verstoord hebben en “de hedendaagse beschaving naar de 18de eeuw kunnen hebben teruggeslingerd”. Dat meldt het Amerikaans ruimtevaartagentschap NASA.

De zonnestorm vond plaats op 23 juli 2012. Het ging om de krachtigste storm in 150 jaar, aldus een mededeling op de site van de NASA. “Indien de uitbarsting een week eerder had plaatsgevonden, dan zou de Aarde zich op de eerste rij hebben bevonden”, zegt Daniel Baker van de universiteit van Colorado. De satelliet STEREO-A, die zonnestormen volgt, kon precies het verloop van de storm waarnemen. Daardoor konden wetenschappers concluderen dat de storm van 2012 de hevigste was sinds 1859.

Wetenschappers schatten dat de impact van een zonnestorm met de kracht van die uit 1859, indien hij de aarde zou raken, de wereldeconomie 2.000 miljard dollar zou kosten en enorme schade zou veroorzaken. Zonnestormen zouden immers de elektronische netwerken kunnen verstoren en telecommunicatie, internet, luchttransport of eender welk systeem dat op elektriciteit steunt, kunnen onderbreken.

Bron: ANP

Share

Comments

  1. Quote: ” …en de hedendaagse beschaving naar de 18de eeuw kunnen hebben teruggeslingerd…”

    Overdrijven is ook een kunst.
    Bij 18e eeuwse beschaving denk ik aan stoommachines en slavernij.

    Ook al zou vandaag door wat voor een oorzaak alle elektrische apparatuur stuk gaan (dus niet alleen elektronische ! ), dan zouden we in elk geval nog verbrandingsmotoren kennen, en niet op stoommachines hoeven terug te vallen. (die zouden trouwens eerst nog gebouwd moeten worden.

    De kennis over elektriciteit en elektronica is er natuurlijk ook nog gewoon: opgeslagen op papier en bio-memorie. Heropbouw duurt natuurlijk wel even, maar ik zie geen reden om terug te vallen op slavernij. 😕

    • rudiev zegt

      Veel verbrandingmotoren bevatten tegenwoordig ook elektronica, de Engine Control Unit, ECU, of soortgelijke elektronica. De verbrandingmotor zonder elektronica moet daarom misschien weer net zoveel gemaakt worden als de door jouw genoemde stoommachine. 🙂

      Onder het motto ‘vroeger was alles beter’ zal de echte old-timer in de meeste gevallen zonder problemen starten 🙂 Maarja, de benzinepomp doet het ook niet mocht je benzine op zijn!

      Maar tegenwoordig is elektronica zo goed als overal tegenwoordig, als zo’n beetje alles hiervan last ondervind en kapot gaat is de schade niet te overzien. Bedenk ook dat de fabrieken die de elektronica maken zelf ook kapot zijn. Het kan echt jaren duren voordat de economie weer op gang komt. Voedsel tekorten zullen overal heersen met alle gevolgen van dien.

  2. niet zo letterlijk nemen he, het gaat om de message , we zijn kwetsbaar en daar doe je niets tegen!

    wat mij meer zorgen baart zijn die vele kernreactoren, die bij het treffen van zo’n zonne-uitbarsting op Aarde, hebben alle kernreactoren binnen die tijd van treffen een Meltdown waar je niets maar dan ook niets tegen kan doen om dat te voorkomen.

    dan zeg ik het is gedaan die mooie tijd, om maar te zwijgen wat er verder met onze kwetsbare (beschaving) en alle hogere levensvormen gebeurt , miljoen jaar terug of zo? dankzij de kernreactoren!
    links om of rechts om de mens is een tijdelijke levensvorm en door zijn eigen hebzucht naar steeds maar meer, is er een drastische einde, wat zo niet had hoeven aflopen, als we de juiste keuzes hadden gemaakt.

  3. marcelleke zegt

    Volgens MIJ is hij – toch voor een deel dan – langs hier gepasseerd als we de zaak uit oogpunt van economie willen bekijken. Denk maar eens terug wat er met de banken is gebeurd : hoe hierdoor de economie is beginnen wankelen !

  4. rudiev zegt

    Dan was ie toch zo’n 4 jaar te laat. De zeepbel werd al eerder opgeblazen, maar de echte crisis begon in september 2008 met het omvallen van de zakenbank Lehman Brothers. Daarbij is een financiele crisis niet te vergelijken met een materialistische crisis waarbij heel veel elektronica beschadigt is geraakt.

    Elektronica is door de verkleiningen zo gevoelig dat je met statische elektriciteit de boel al om zeep kan helpen. Vandaar ook dat er als er met elektronica gewerkt wordt ESD-bandjes(http://en.wikipedia.org/wiki/Electrostatic_discharge) worden omgedaan om te aarden.
    Als je zelf statisch geladen ben heb je al geknetter rond de 3000 volt en mochten er vonkjes zijn zit je al ergens rond de 5000 volt.
    We kennen het alemaal nog wel van een trui uittrekken. Of vroeger had je hier in de buurt speeltoestellen van gerecycled plastic, als je daar even met je haar overheen ging en dan iemand vroeg om te komen hoorde je al flink geknetter als je iemand aanraakte.. de irritantjes 🙂

  5. Statische ontladingen zijn inderdaad “dodelijk” voor de huidige micro elektronica.
    Vooral als deze niet goed afgeschermd en/of geaard is.
    1000 volt kan al een vonkoverslag van één millimeter bewerkstelligen
    wat een micro elektronica circuit compleet kan verwoesten.

    Nu zal die i.m.p impact op Aade volgens mij niet overal even heftig zijn
    waardoor het ene gebied zwaarder getroffen wordt als het andere.
    Maar dat het ’s werelds economieën danig zal ontwrichten is wel duidelijk.
    In wat voor mate dat zal geburen blijft koffiedik kijken
    het zal ons eerst een keer moeten overkomen om dat te ervaren
    (waar ik, en velen met mij, nou niet direct op zitten te wachten).

    Dat we voorbereid moeten zijn is ook al lastig, want wat zou je op korte termijn
    kunnen doen om de schade tot een minimum te beperken?
    Ik weet het niet, maar wie het wel weet, mag het zeggen.

Speak Your Mind

*