23 juli 2018

Planeetvormende schijven in dubbelster staan schuin op elkaar

Artist
</p data-recalc-dims=

Reacties

 1. Enceladus Enceladus zegt:

  Het lijkt me dat het op die toekomstige planeten dan slechts een deel van hun jaar echt nacht wordt.
  Nu kan ik niet goed inschatten hoe helder een ster schijnt, die op 58 miljard kilometer afstand staat, maar als zo’n planeet zich aan de ‘binnenkant’ bevindt (dus tussen de twee sterren in), dan zien eventuele bewoners daar overdag hun eigen ster en ’s nachts de andere. In ieder geval zo’n beetje gedurende de helft van hun jaar.

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Q1 : “…de twee sterren die samen de dubbelster HK Tauri vormen…”
  Q2: “Dit heeft hen in staat gesteld om te berekenen dat de twee schijven schuin op elkaar staan, onder een hoek van minstens zestig graden. Dat betekent dat minstens een van de schijven niet in hetzelfde vlak kan liggen als de banen van de twee sterren.”

  Pardon?
  Als men zeker weet dat dit een dubbelster is, dan moet men toch ook hun baan weten? Anders kan het net zo goed een toevallige samenstand zijn, of iets dergelijks.
  De twee opmerking is dan gewoon een luie constatering. Met zekerheid kan men toch melden OF een van beide proto- planetaire nevels in het vlak van de dubbelster ligt of zelfs geen van beiden?

  De zekerheid waarvan gesproken wordt in de laatste 2 zinnen van het Artikel, slaan volgens mij overigens nog(!) nergens op:
  “Blijkbaar is het vormingsproces….” —> “Schijnbaar is het vormingsproces….”
  “…. we kunnen zeker stellen….” —-> “… we hebben sterke vermoedens….”

  Omdat er slechts een proto-planetaire nevel is aangetroffen, en nog GEEN planeten, weten we helemaal niks met zekerheid. Misschien ontstaan er in een dergelijk dubbelster-stelsel geen planeten, juist omdat het een dubbelster is. Waar we planeten zien in dubbelsterren, zijn de planeten wellicht eerder ontstaan, dan de beide sterren gingen dubbelen. Of zijn het altijd ingevangen carambole-planeten van andere sterren. 🙂

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.