29 maart 2024

Astronomen zien kosmische lens op recordafstand (en ontdekken mysterie)

Links zie je IRC 0218 (de lens) en een blauwe veeg (de bron). Rechts is het licht van het voorgelegen stelsel er vanaf getrokken. Je ziet dan het licht van een vergelegen spiraalstelsel. Credit: NASA, ESA, K.-V. Tran (Texas A&M University), and K. Wong (Academia Sinica Institute of Astronomy & Astrophysics)

Astronomen hebben een elliptisch sterrenstelsel ontdekt op een afstand van 9,6 miljard lichtjaar. Da’s behoorlijk ver, maar nauwelijks nieuwswaardig. Toch is het bijzonder, aangezien het stelsel zo kolossaal is, dat zijn zwaartekracht het licht van een nog verder gelegen stelsel doet versterken en afbuigen. Hiermee is het de verste kosmische lens die ooit gevonden is.

Toen astronomen het sterrenstelsel in kwestie (die IRC 0218 wordt genoemd) aan het bestuderen waren, kwamen ze iets opmerkelijks tegen. Het elliptische stelsel, dat geen nieuwe sterren meer zou moeten produceren, bleek te wemelen van de jonge blauwe sterren! Aanvankelijk dachten de onderzoekers dat ze een fout hadden gemaakt, maar later bleek dat de blauwe sterren eigenlijk nog veel verder weg stonden. Ze bleken te behoren tot een jong, stervormend stelsel op een afstand van 10,7 miljard lichtjaar.

De onderzoekers hebben ook de massa van beide stelsels kunnen meten. Het stervormende spiraalstelsel blijkt ongeveer vier keer lichter te zijn dan onze Melkweg, terwijl het elliptische sterrenstelsel een “vreemd” gewicht [1]jaja, gewicht en massa zijn niet precies uitwisselbaar, ik weet het blijkt te hebben. Bijna alle massa in dit stelsel blijkt namelijk uit normale materie te bestaan – er is nauwelijks invloed van donkere materie aangetroffen. De sterrenkundigen hebben moeite om dit te verklaren.

Bron: Hubblesite

Voetnoten

Voetnoten
1 jaja, gewicht en massa zijn niet precies uitwisselbaar, ik weet het
Share

Speak Your Mind

*