19 juli 2018

Hubble vindt zombiester, achtergelaten door zwakke supernova

2012Z

Sterrenkundigen hebben met behulp van de Hubble ruimtetelescoop een ster ontdekt die mogelijk een supernova explosie heeft overleeft. Het gaat vermoedelijk om een witte dwergster in het spiraalsterrenstelsel NGC 1309, 110 miljoen lichtjaar van ons vandaan. In januari 2012 was in dat stelsel een supernova te zien, genaamd SN 2012Z, op de plek van het witte kruisje op de afbeelding hierboven. De supernova was een zwakke variant van de bekende type Ia supernovae, die ontstaan als een witte dwerg materiaal aantrekt van een begeleidende ster en te zwaar wordt. SN 2012Z was een type Iax supernova, waarvan er inmiddels zo’n 30 zijn ontdekt. Foto’s gemaakt v

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.