29 maart 2024

Hoe konden de eerste zwarte gaten zo snel groeien?

Credit: Yale University

In het jonge heelal wemelde het van de quasars – extreem heldere stralingsbronnen die worden aangedreven door het eetgedrag van supermassieve zwarte gaten. Probleem is echter dat deze vroege zwarte gaten al een miljard jaar na de oerknal miljoenen zonnemassa’s zwaar konden worden. Hoe hebben die zwarte gaten dat zo snel geflikt?

Uit een analyse blijkt dat de quasars een “superboost” hebben gekregen als gevolg van enorme, koude gaswolken. Normaal gesproken zal een zwart gat, als deze zich “voedt”, een accretieschijf van materiaal vormen. Dit materiaal raast met een rotgang rondom het zwarte gat, totdat het de waarnemingshorizon passeert en wordt opgeslokt. Hierbij wordt het materiaal dusdanig verhit, dat het veel straling gaat uitzenden. Door deze straling wordt de aanvoer van nieuw materiaal belemmerd. Op die manier kan een zwart gat nooit binnen een miljard jaar miljoenen zonnemassa’s zwaar worden.

Maar een aantal natuurkundigen zijn met een mogelijke oplossing gekomen. Volgens hen hebben die dichte gaswolken ervoor gezorgd dat de accretieschijf werd “afgeschermd”, waardoor het zwarte gat verzekerd bleef van een voortdurende aanvoer van materiaal.

Bron: Yale University

Share

Speak Your Mind

*