28 maart 2024

Dinsdag 9 september komt er weer een Supermaan aan

Credit: Imp13/Pixabay.

Op dinsdag 9 september is het weer zo ver: voor de derde achtereenvolgende keer beleven we Volle Maan (om 03.38 uur om precies te zijn) én perigeum, een combinatie die al een poosje ‘supermaan‘ wordt genoemd. De eerste in het rijtje was op 12 juli, daarna was er eentje op 10 augustus te zien en nu dus de volgende op 9 september. Perigeum betekent dat de maan in zijn baan het dichtste bij de aarde staat en dat is zo’n 50.000 km dichterbij dan bij apogeum, het punt het verste van de aarde. De Volle Maan staat op dat moment op circa 359.181 km van de Aarde – de gemiddelde afstand bedraagt 384.450 km – en hierdoor lijkt deze zo’n 7% groter en circa 13% helderder dan gemiddeld. Vandaar dat vele mensen ‘m gaan fotograferen, met name als ‘ie laag aan de horizon staat en er gebouwen of natuurobjecten zoals bomen of bergen in de buurt staan. Ik ben zelf ook van plan om ‘m digitaal te vereeuwigen en wel met de Samsung Galaxy K Zoom, een combinatie van smartphone en camera met zoommogelijkheden. Volgende week hoor je daar meer over. Hieronder een video over de drie opeenvolgende supermanen.

Bron: Sterrengids 2014 + Hemel.waarnemen.

Share

Comments

  1. Joop Corsen zegt

    De Nederlandse Telegraaf en verschillende andere media zijn de mist in gegaan. Zij berichten dat gisternacht (8 september 2014) de supermaan te zien was. Op televisie in ¨Vandaag de Dag¨ zelfs diverse foto´s die ervan gemaakt zijn. Letten die mensen gewoon niet op? Het is duidelijk dat die berichtgevers het geen lor kan schelen hoe de maan eruit ziet.
    Zelf houden we de volle maan kalender goed bij en genieten elke maand weer van de volle maan. Hier in Valencia hebben we vrijwel altijd een heldere lucht en kunnen we de maan elke keer goed zien.

  2. Op zich is het niet verkeerd wat de Telegraaf en andere media daarover zeiden. Het was afgelopen nacht supermaan, d.w.z. rond 03.38 uur volgens de sterrengids Volle maan en korte tijd later perigeum. Maar maandagavond 8 september (en niet ’s 8 sept. nachts!) was het ook te zien.

    • Hallo Iwald,

      Heb je toevallig een foto gemaakt van de maan maandagavond?? Ik wil hem graag hebben omdat ik er een speciaal kaartje wil maken voor een man waar ik werk.

      Groetjes Daisy

  3. Hoi Daisy,

    Nee ik heb ‘m niet gefotografeerd. Maar waarom neem je niet de foto die Arie Nouwen heeft gemaakt van de supermaan?

Speak Your Mind

*