28 maart 2024

Duitse netbeheerders vrezen invloed zonsverduistering op energienetwerk

eclips

Duitse netbeheerders vrezen dat een gedeeltelijke zonsverduistering in maart volgend jaar een stabiele stroomproductie in gevaar kan brengen. Er is een kans op een flinke dip in de elektriciteitsopwekking, doordat zonnepanelen tijdens de verduistering vrijwel niets produceren. Op 20 maart 2015 treedt in het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan een zonsverduistering op. In Noord-Europa levert dit natuurfenomeen een gedeeltelijke zonsverduistering op, waarbij het zonlicht in de piek van de verduistering met 80 procent afneemt. De gedeeltelijke verduistering op 20 maart 2015, waarbij de maan voor de zon schuift, vindt tussen ongeveer half tien en half twaalf in de ochtend plaats.

netwerk

Duitse netbeheerders maken zich zorgen om de naderende zonsverduistering, omdat het elektriciteitsnetwerk te maken kan krijgen met een aanzienlijke dip in de elektriciteitsproductie, mits 20 maart een zonnige dag is en er dus veel zonne-energie wordt geproduceerd. Zonnepanelen leveren in Duitsland inmiddels met een ge

Share

Comments

  1. Is dit serieus? En wat dachten ze er aan te doen? De zonsverduistering afgelasten?
    Kom op zeg, als het een week lang druilerig en bewolkt weer is, dan hoor je ze toch ook niet?
    Zo’n zonsverduistering is gewoon een natuurverschijnsel. Als het de heren niet bevalt, dan verhuizen ze maar naar een andere planeet! 😉

    groet,
    Gert (Enceladus)

    • Martin Schoenmaker zegt

      Het schijnt iets te maken te hebben met de korte tijdsduur van zo’n zonsverduistering. Blijkbaar is de stroomvoorziening zo geregeld dat op een zonnige dag de stroom voor een groot deel door zonnepanelen opgewekt wordt.
      Wanneer deze gedurende een korte tijd opeens voor 80% wegvalt (meer dan op een bewolkte dag), en dat gedurende piekuren, dan levert dat blijkbaar problemen op. Waarschijnlijk kan men dan niet zo snel overschakelen op de alternatieven.

      Als oplossing denkt men er (aldus het originele Duitse artikel) over om op de dag van de zonsverduistering de zonnepanelen niet op het elektriciteitsnetwerk aangesloten te hebben.

      Ik hoop dat ze het op de Faeröer-eilanden ook anticiperen 😉

  2. Tijdens een gedeeltelijke zonsverduistering wordt het NIET donker hoor. Als je niet oplet, merk je niet eens dat er wat gaande is. Kletskoek dus.

  3. Denemarken heeft zo nu en dan een energieoverschot met hun windmolens, misschien kan duitsland wat bijkopen tijdens deze dip. Maar moet het natuurlijk wel hard genoeg waaien voor de windmolens.
    Missschien zijn zulke gebeurtenissen weer een reden om te gaan kijken naar een europees elektriciteitsgrid om dippen in landen op te vangen met overschotten van andere landen.

    http://www.windenergie-nieuws.nl/20/denemarken-zit-met-overschot-windenergie-in-zijn-maag/

  4. Martin Schoenmaker zegt

    Dat de stroombehoefte en de voorziening op elkaar afstemmen een delicate klus is, laat het filmpje op deze link mooi zien: http://www.bbc.co.uk/britainfromabove/stories/people/teatimebritain.shtml

  5. mooi artikel, bedankt!

Speak Your Mind

*