23 juni 2018

Hubble ontdekt dwergsterrenstelsel met superzwaar zwart gat in centrum

zwartgat

Gebruikmakend van de Hubble ruimtetelescoop zijn sterrenkundigen erin geslaagd om in de kern van een klein dwergsterrenstelsel een superzwaar zwart gat te ontdekken. Het gaat om het stelsel genaamd M60-UCD1, dat zo’n 50 miljoen lichtjaar van ons verwijderd is en dat slechts 300 lichtjaar in diameter is, nauwelijks 1/500e van de diameter van de Melkweg. Ondanks die kleine afmeting telt M60-UCD1 veel sterren, maar liefst 140 miljoen stuks. Het is niets voor niets dat ze dit dwergstelsel rekenen tot de categorie van de ultracompacte dwergstelsels (UCD’s). Onderzoek met Hubble

Reacties

  1. evandijken evandijken zegt:

    Of die sterren zijn verzwolgen door dat zwarte gat?

    • Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt:

      Nee, getijdenkrachten zullen de sterren aan de buitenkant van het stelsel afgesnoept hebben, en de kern van het stelsel samengedrukt hebben, vandaar de hoge dichtheid.

Laat wat van je horen

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.