23 juli 2018

Naast de supernova zou ook de “on-nova” kunnen bestaan

supernova

supernova

Iedereen

Reacties

 1. de zelfkikker zegt:

  eindelijk, iets zo vóór de hand liggend, ik voel me nu helemaal bevredigd.

  • Leg eens uit, waarom zou zo’n on-nova vanzelfsprekend zijn? Waarom zou zo’n zware ster, die normaal gesproken na de ijzerverbrandingsfase van buiten uit elkaar knalt en van binnen implodeert nu ineens uitdoven, wat is het vanzelfsprekende ervan?

 2. de zelfkikker zegt:

  net zoals per definitie Niet elk dood kreng door een overmaat van inwendige gassen uit elkaar knalt maar soms gewoon heel kalmpjes verschrompelt en mummificeert.
  zijn er wellicht in de uithoeken kluizenaarssterren te vinden die Niet met alle winden meedraaien maar aan het einde van de rit rustig en bedaard het door henzelf gegraven gat instappen.

 3. Quote : “Laten we bij het begin beginnen. Jonge sterren fuseren …”

  Ummm… laten we nog iets eerder beginnen:
  Een ster begin als onderdeel van een moleculaire wolk, die zich samentrekt. Voor dat iets zich samentrekt, moet er wel een oorzaak zijn: beweging in die wolk. Onder anderen daarom zal een (jonge) ster nooit stilstaan, maar draaien om zijn as. Tijdens het samentrekken zal die draaiing alleen maar groter worden, net als een pirouettende ballerina.

  Tijdens het relatie korte leven van zo’n zware ster, dat er een Zwart Gat ontstaat, zal die ster bij elke ‘brandstof overschakeling’ opnieuw inkrimpen en dus nog sneller gaan draaien….
  … en in dat korte leven is er gewoon geen tijd om ‘stil te gaan hangen’, qua rotatie tot stilstand te komen.

  Nee, de ‘On-Nova’ is een leuke theoretische oefening, maar heeft niks met (enige / ) de realiteit te maken.

  Groet, Paul

 4. Ik was bij een vriendin afgelopen vrijdagavond (19 september 2014) en in de reclame van een tv programma gingen we buiten zitten roken.
  Opeens zagen we allebei een soort “vallende ster”. Maar ten eerste, het ‘viel’ veel langzamer, het brandde best fel en hard, en het duurde zeker 5 à 6 seconden voor het ‘opgebrand’ was, het was ineens verdwenen.
  Het was geen vuurwerk, want we hebben niets gehoord aan een klap en het kwam ook echt ineens tevoorschijn in het zuid-oost ongeveer.
  We hebben niets gelezen over een meteorietenregen oid, wat zou dit kunnen zijn?

  We wonen in Dordrecht.

 5. Marina, bedankt voor je melding. Hoe laat was dit precies? Zijn er meer mensen die ‘m gezien hebben? Het zou een losse meteoor kunnen zijn, eentje die niet bij een bepaalde zwerm hoort. Ik woon overigens ook in Dordrecht, leuk! 🙂

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.