21 juli 2018

Wat is de koelste ster?

Star Spectral Classes

Spectraaltypes van sterren. Klik voor een grotere versie. Copyright: James Trexler.

Sterren worden ingedeeld op temperatuur. Deze temperatuur houdt uiteraard verband met de kleur van de ster. Vandaar dat het schema om sterren te classificeren bekend staat als het spectraaltype. Deze zijn (van heet naar koud) O, B, A, F, G, K, M – te onthouden met het ezelsbruggetje Oh Be A Fine Girl Kiss Me 😛 . Onze zon behoort tot het G-type, terwijl koele rode dwergen tot het M-type behoren.

Rode dwergen zijn niet alleen de koelste, maar ook de kleinste (normale) sterren, met een massa van 0,075 tot 0,5 zonnemassa’s. Beneden de 0,075 zonnemassa’s (ongeveer 78 Jupitermassa’s) heeft een ster simpelweg te weinig massa om aan waterstoffusie te doen. Ze kunnen dus niet stralen zoals echte sterren dat doen! Je zou denken dat 78 Jupitermassa’s een mooie scheidingslijn vormt tussen sterren en planeten. Helaas blijken de zaken niet zo simpel te

Reacties

  1. Co van Driel zegt:

    Het ezelsbruggetje is zelfs nog iets langer, volgens Wikipedia : W-O-B-A-F-G-K-M-R-N-S (Wow! Oh, Be A Fine Girl, Kiss Me Right Now, Sweety!).

  2. Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt:

    W, R, N en S zijn geen standaard spectraaltypen, in die zin dat ze weinig te maken hebben met temperatuur, maar puur met de aanwezigheid van bepaalde stoffen 😉

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.