27 mei 2018

Open sterrenhoop M25

Nevels tonen op foto’s veel spectaculairder en kleurrijker dan dat je ooit met je oog achter de telescoop kunt waarnemen, zoals ik schreef in de blog over de zomerjuwelen M20 en M8. Dat geldt echter niet voor sterren en sterrenhopen!

Een open sterrenhoop is door een kleine telescoop of zelfs een verrekijker vaak al uitstekend te zien. Als de lucht rustig is tonen sterren zich als ragfijne puntjes van licht. Het puntje licht is bij de helderste sterren even groot als bij de zwakkere sterren. Het licht is bij de heldere sterren natuurlijk wel feller. En de sterren zijn vaak helder genoeg om, als je er goed op let, met het oog kleuren in te onderscheiden.

Op een foto met een grote vergroting worden de helderste sterren altijd een beetje uitgesmeerd en tonen groter dan de zwakke sterretjes. Dat geeft een andere indruk dan het beeld met het oog. De kleuren komen, vooral met een beetje hulp van Photoshop, wel beter naar voren. En op een foto kun je, omdat een foto licht kan verzamelen, v

Reacties

  1. M25? Mmmmm, nee ik kan mij die niet herinneren eerlijk gezegd. Maar dan moet ik deze open sterrenhoop maar de volgende Astrovacançe waarnemen. Eén nadeel: dan is het van 11-18 april 2015 en dan komt Boogschutter laat op, na 04.00 uur geloof ik.

  2. Paul Bakker Paul Bakker zegt:

    Gemiste kans, Arie!
    Maar in april kunnen we bijna alle Messiers zien in één nacht!

  3. Sterrenhopen blijven toch mooie objecten! Leuk dat je deze eens voorbij laat komen…

Laat wat van je horen

*