16 april 2024

Philae en Cheops

Credits: ESA/Rosetta/NAVCAM

Philae en Cheops – klinkt Egyptisch, was Egyptisch, is Egyptisch [1]Hieronder Philae en Cheops in hiërogliefen, tenminste da’s wat ik vermoed – lang leve die online translators.

hierogliefhttps://www.astroblogs.nl/wp-content/uploads/2014/10/hieroglief-200x95.jpg
200w" sizes="(max-width: 280px) 100vw, 280px" />
, maar hier hebben we ’t even niet over hun oorspronkelijke betekenis (Philae als eiland in de Nijl, Cheops als de tweede farao van de 4e Dynastie van het Oude Egypte), maar over hun astronomische betekenis. Lezers van Astroblogs kennen Philae al een poosje, dat is de lander die nu nog verbonden is aan de Europese sonde Rosetta, welke sinds 6 augustus 2014 om de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko (kortweg 67P) draait. Op 12 november a.s. zal Philae loskoppelen van Rosetta en dan een unieke zeven uur durende afdaling meemaken, die ‘m moet brengen tot een zachte landing op landingsplek J op de vier kilometer grote kern van komeet. En Cheops? Da’s een enorm rotsblok van zo’n 25 meter hoogte en 45 meter breedte, dat ligt in een vlakte ergens op komeet 67P. Je ziet ‘m hierboven liggen, recht van boven gefotografeerd door Rosetta. Cheops ligt vlakbij enkele andere grote rotsblokken (zie de afbeelding hieronder) en toen de mensen van de ESA die foto zagen moesten ze gelijk aan de drie piramides van Gizeh denken, waar de piramide van Cheops er eentje van is. Toen besloot men om de rotsblokken een Egyptische naam te geven, aansluitend bij de namen Rosetta en Philae, die ook een Egyptische oorsprong hebben.

Credits: ESA/Rosetta/NAVCAM

Op 8 oktober j.l. maakte Rosetta met z’n NAVCAm vanaf de zijkant deze foto van Cheops, vanaf een hoogte van 16,9 km tot het midden van de komeet, zeg zo’n 15 km boven z’n oppervlak:

Credits: ESA/Rosetta/NAVCAM

Op deze foto stelt iedere pixel 1,25 meter voor, dus da’s een indrukwekkende resolutie. Van Philae heb ik eerder video’s laten zien, onder andere deze over de afdaling naar 67P, maar ik kan je van harte aanbevelen ook naar onderstaande video te kijken, waarin alle ingenieuze instrumenten van Philae worden uitgelegd.

Bron: ESA + Universe Today + Tom’s Astroblogs.

Voetnoten

Voetnoten
1 Hieronder Philae en Cheops in hiërogliefen, tenminste da’s wat ik vermoed – lang leve die online translators.

hierogliefhttps://www.astroblogs.nl/wp-content/uploads/2014/10/hieroglief-200x95.jpg 200w" sizes="(max-width: 280px) 100vw, 280px" />

Share

Speak Your Mind

*