23 juli 2018

Hubble speurt doelwitten op waar New Horizons ná Pluto heen kan gaan

KBO

Op 14 juli 2015 zal het ruimteschip New Horizons van de NASA arriveren bij de dwergplaneet Pluto en zijn manen Charon, Nix, Hydra, Kerberos en Styx. Hij zal daar niet blijven, maar een scheervlucht maken, dus de vraag is wat New Horizons na die gebeurtenis moet doen. Roemloos de donkere en koude ruimte buiten het zonnestelsel in vliegen? Nee, dat hoeft niet, want met de Hubble ruimtetelescoop zijn drie zogeheten Kuiper Belt Objects (KBO’s) ontdekt, die het volgende doelwit kunnen vormen. De Kuipergordel is een gordel van vele miljarden komeetachtige, uit steen en ijs bestaande objecten, voorbij de baan van de achtste planeet van ons zonnestelsel, Neptunus. De KBO’s zijn nooit verhit door de zon en daarom zijn het diepgevroren restanten van de oerwolk van gas en stof, waaruit 4,6 miljard jaar geleden het zonnestelsel ontstond. De drie KBO’s die Hubble vond zijn zo’n tien keer groter dan kometen, maar hebben 1

Reacties

  1. Mooi, heb zelf ook nog KBO’s mogen ontdekken in Zooniverse data, die waren allemaal helaas niet bereikbaar.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.