22 juli 2018

Grote zonnevlam op de zon uitgebarsten van klasse X1

x1
De zon heeft vanmorgen om 07.03 uur Nederlandse tijd vanuit zonnevlek AR2192 een zeer grote zonnevlam uitgespuwd, eentje van de hoogste klasse, de X-klasse. De foto hierboven van de X1.1 vlam is gemaakt in ultraviolet door NASA’s Solar Dynamics Observatory (SDO) – dubbelklikken om ‘m te versolarflariseren tot megaproporties. Het is nog niet bekend of met de zonnevlam ook een stoot plasma de ruimte in werd geslingerd, een coronal mass ejection (CME) geheten, maar als dat het geval is zal deze niet naar de aarde gericht zijn, omdat de zonnevlek aan de oostelijke rand van de zon zit. Wel veroorzaakte de zonnevlam

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.