27 mei 2018

Komeet Siding Spring bij Mars ook gespot door Hubble en MAVEN

comet_springs_Hubble

De komeet Siding Spring, die zondagavond vlak langs Mars vloog, is ook gefotografeerd door Hubble en MAVEN, de eerste deed dat vanuit z’n baan rondom de aarde, de tweede vanuit z’n baan rondom Mars. Hubble stond op het moment van de dichtste nadering zo’n 240 miljoen km van Mars en Siding Spring vandaan, hierboven het stel vereeuwigd door Hubble. De foto is eigenlijk een mix, want zoals je ‘m hierboven ziet kan helemaal niet in het echt. Mars was gezien vanaf de aarde 10.000 keer helderder dan de komeet, dus om de komeet te zien zou Mars volledig overbelicht moeten zijn. Hubble heeft Mars en komeet Siding Spring wel gefotografeerd – met z’n Wide Field Camera 3 – maar beiden met verschillende belichtingstijden. De sterachtergrond is geleverd door de Palomar Digital Sky Survey. De onderlinge afstand tussen Mars en komeet op de foto klopt, 1/5e boogminuut om precies te zijn, da’s

Laat wat van je horen

*