19 april 2024

Hubble ziet licht van dode sterrenstelsels

Abell 2744. Credits: NASAESA, M. Montes (IAC), and J. Lotz, M. Mountain, A. Koekemoer, and the HFF Team (STScI)

De Hubble-ruimtetelescoop heeft het zwakke, spookachtige licht opgevangen van sterren die zijn uitgestoten door sterrenstelsels die miljarden jaren geleden uiteen zijn gereten. Feitelijk zien we dus de “geesten” van dode sterrenstelsels!

Aan de hand van de waarnemingen hebben astronomen berekend dat ongeveer zes grote sterrenstelsels in de loop van zes miljard jaar zijn vernietigd door de extreme getijdenkrachten van de kern van Pandoracluster, een cluster van sterrenstelsels die ook bekend staat als Abell 2744. De sterren in die sterrenstelsels zijn zelf niet vernietigd, maar bevolken nu de ruimte tussen de sterrenstelsels in. Het gezamenlijk licht van deze extragalactische wezen is extreem zwak, maar dankzij de supergevoelige infraroodsensoren van Hubble is deze “intracluster-gloed” nu voor het eerst waargenomen.

Astronomen vermoeden dat het licht van zo’n 200 miljard zwerfsterren verantwoordelijk is voor zo’n tien procent van de totale helderheid van de cluster. De sterren zelf blijken rijk te zijn aan “metalen”, oftewel elementen zwaarder dan helium. Dat betekent dat de sterren van de tweede of derde generatie moeten zijn. Hun herkomst moet dus gezocht worden in sterrenstelsels die voor langere tijd sterren blijven maken, zoals spiraalstelsels.

Bron: Hubble

Share

Speak Your Mind

*