29 maart 2024

Aarde en maan prachtig vastgelegd door China’s Chang’e 5-T1

Credit: CNSA

Met de Chinese testcapsule Chang’e 5-T1, bijgenaamd Xiaofei (dat is Chinees voor ‘kleine vlieger’), is bovenstaande prachtige foto gemaakt van de aarde en maan – hier een grote versie ervan. Tijdens z’n acht dagen durende missie vloog de capsule naar de maan, ging daar op een afstand van 13.000 km omheen, en keerde vervolgens terug naar de aarde, om afgelopen vrijdag een zachte landing te maken op de steppen in Mongolië. Bron: deze tweet:

Share

Comments

  1. Enceladus zegt

    Prachtig! Alleen al daarom is deze missie geslaagd te noemen.

    groet,
    Gert (Enceladus)

  2. Enceladus zegt

    Trouwens, het grootste deel van de Maan dat je hier ziet is volgens mij het deel dat we zo misleidend ’the dark side of the moon’ noemen.

    groet,
    Gert (Enceladus)

    • Klopt Gert. Ik heb dit plaatje al als bureauachtergrond op mijn computer. Alleen….heb ik het gespiegeld omdat de Aarde precies achter mijn icoontjes stond. Eigenlijk vallen de details nogal tegen maar ach…Ik kan van het geheel dan weer zo genieten… 😉

      • Paul Bakker zegt

        Er is wel een verschil tussen de ‘dark’ side en de ‘far’ side!

        • Enceladus zegt

          Klopt. “there is no dark side in the moon, really.” * Wel een far side uiteraard.

          groet,
          Gert (die naar het allerlaatste Pink Floyd album aan het luisteren is)

          * Deze tekst werd ingesproken voor het nummer ‘Eclipse’ op ‘Dark Side of the Moon’ ingesproken door Gerry O’Driscoll, de Ierse portier van de studio waar dit legendarische album werd opgenomen.

        • Paul, nou maak je me heel nieuwsgierig 😛 Vertel eens over dat verschil tussen ‘dark’ en ‘far’ side.
          (In het filmpje heb ik het trouwens over de far side)

          • Enceladus zegt

            Ik heet dan wel geen Paul, maar ik kan je het antwoord wel geven: de far side van de maan is het deel dan wij hier vanaf de Aarde nimmer kunnen zien. Dat deel is wat wij in het Nederlands ‘de achterkant van de maan noemen’. De dark side is feitelijk het deel van de maan waar het nacht is. En aangezien de maan gewoon om zijn as draait, is het net als hier op Aarde telkens ergens anders dag of nacht.

            Kortom: de far side en de dark side van de maan zijn alleen maar hetzelfde als het hier volle maan is. Op elk ander moment ligt een deel van de far side toch in het zonlicht. En tijdens nieuwe maan ligt zelfs de volledige far side in het zonlicht.

            groet,
            Gert (Enceladus)

          • Gert, 🙂 …dat weet ik natuurlijk al jaren (maar toch bedankt) Misschien had Paul wel een andere ‘duistere’ uitleg voor de verandering.

            Moon iq UE

            https://www.youtube.com/watch?v=OZIB_leg75Q

          • Volgens mij werd met “the dark side of the moon” die zijde bedoeld, die wij vanaf de aarde nooit te zien kregen. Deze zijde was voor het ruimtevaarttijdperk onbekend /donker/ duister, misschien zelfs obscuur.
            The far side = the dark side ! Wat mijn naamgenoot ook beweren mag. 🙂

            Groet, Paul

            NB. Zie de vergelijking:
            We zijn ook geneigd om een deel van de middeleeuwen ‘de donkere middeleeuwen’ te noemen, toch scheen ook toen overdag gewoon de zon.

          • Paul Bakker zegt

            Helaas, Moonique, ik had dezelfde natuurkundige uitleg als Enceladus in petto.
            Naamgenoot Paul heeft ook gelijk. Met de ‘dark side of the moon” bedoelen Engelstaligen vaak de kant van de Maan die we vanaf de Aarde nooit te zien krijgen. Maar dat is dus misleidend en dat punt wilde ik maken.

            Ik heb opeens een gedachtesprongetje naar de bekende ‘Earthrise’ foto, genomen vanuit de Apollo 8. Als je op de Maan woont zal je dat nooit zien. Immers, woon je aan de ‘Far side’, dan zie je de Aarde nooit. Woon je aan de ‘near side’ dan zie je de Aarde altijd aan de hemel staan. Wel zie je de Aarde met wisselende schijngestalten net als wij de Maan zien. Maar een Maanbewoner ziet gedurende een (aardse) dag wèl de hele Aarde.
            Een uitzonderingsgebied op de Maan waar je de Aarde toch op kan zien komen is het libratiegebied, aan de randen. Daar kun je de Aarde hééél langzaam zien opkomen en aan dezelfde horizon (!) ook weer zien ondergaan.
            De libratiecyclus heeft een periode van 27 dagen, dus genoeg tijd om je camera te pakken 🙂

  3. Paul, ik was al in de veronderstelling dat het op hetzelfde neer zou komen als Gert en andere Paul 😉

    Over je gedachtesprongetje gesproken…ik maak regelmatig in gedachte een voorstelling over het uitzicht vanaf de maan naar de aarde. Dat komt vast doordat de maan toch altijd weer zo bijzonder is om naar te kijken.
    Zowel door de telescoop als met het blote oog.

    Hoe groot komt de aarde over, zie je dan echt de kleuren zoals op die Earthrise foto?
    Wat als de maan een enorme spiegel opgeplakt had (naar ons toe gericht). Wat ziet de maan?
    Laatst kwam ik een leuk filmpje tegen waarin de maan zo’n spiegelende discobal is. Een iets andere uitvoering, maar toch leuk gedaan. What if the Moon was a Disco Ball?

  4. Arie, Gert…ik ben benieuwd. Ik heb er zin in 😛

Speak Your Mind

*