19 maart 2024

Robbert Dijkgraaf vrijdag bij DWDD University over het Oneindige

Credit: Kellepics/Pixabay.


Vrijdag 28 november zal Robbert Dijkgraaf [1]Robbert Dijkgraaf is sinds 1 juli 2012 directeur van het vooraanstaande Institute for Advanced Study in Princeton. opnieuw een College verzorgen voor De Wereld Draait Door (DWDD) University en wel over de magische wereld van het Oneindige. Vanaf de Westergasfabriek in Amsterdam, tevens de thuislocatie van DWDD, richt Dijkgraaf zich vanuit ‘de Gashouder’ vijftig minuten tot 1100 belangstellenden en uiteraard de televisiekijker – 20.30 uur op NPO 1. Naar zijn colleges over de Oerknal, Het Allerkleinste en Albert Einstein keken ruim één miljoen kijkers. Getallen zijn overal om ons heen, van klein tot bizar groot. Waar je denkt dat je niet meer verder kunt, daar begint het Oneindige, en zelfs daar voorbij blijkt nog een hele wereld aan mogelijkheden schuil te gaan.  Zoals we van hem gewend zijn maakt  Robbert Dijkgraaf zijn college concreet aan de hand historische beelden, charmante huis-, tuin-, en keukenvoorbeelden en spectaculaire animaties. To infinity and beyond! Bron: DWDD.

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 Robbert Dijkgraaf is sinds 1 juli 2012 directeur van het vooraanstaande Institute for Advanced Study in Princeton.

Comments

  1. Geweldige colleges van Robbert Dijkgraaf…….kan niet wachten!!

  2. Ik dacht dat oneindigheid was afgeschaft? Zie HIER

  3. RemcoH1980 zegt

    Ik heb dit nog even onder de aandacht gebracht op mijn Twitter account. Ik hoop dat iedereen gaat kijken! Op laptop log ik automatisch in, nu vanaf telefoon.

    @testarossa1980

  4. Laat ik nu denken dat we het begrip oneindigheid hebben afgeschaft.
    Weg met de oneindigheid: http://www.newscientist.nl/nieuws/einde-aan-oneindigheid/

    • Laten we maar even Dijkgraaf z’n college afwachten. Misschien dat zijn boodschap vanavond wel luidt “de oneindigheid bestaat helemaal niet”. 🙂

      • Avatar foto Enceladus zegt

        Volgens mij was de boodschap dat er oneindig veel Henk Druivens bestaan en dat Georg Cantor uiteindelijk krankzinnig werd. Of er een causaal verband bestaat, weet ik niet. 😉

        groet,
        Gert (Enceladus)

    • Avatar foto Enceladus zegt

      Maar ook nog even serieus: Georg Cantor ontwikkelde gedurende de laatste jaren van zijn leven (toen hij overigens steeds meer paranoïde gedrag begon te vertonen) ook nog zijn concept van het ‘absoluut oneindige’. Hij kende dat absoluut oneindige zelfs mathematische eigenschappen toe en stelde dat elke eigenschap ervan teruggevonden kon worden in een kleiner voorwerp. Dat laatste vind ik dan weer frapant, want dat doet me denken aan Mandelbrotfractals.

      groet,
      Gert (Enceladus)

  5. Ik zal morgen wel een ‘uitzending gemist’ plaatsen. Het was een boeiend college, waarin Dijkgraaf ook inging op onderwerpen zoals de inflatie kosmologie en het waarneembare heelal.

    • Avatar foto Enceladus zegt

      Mee eens, het was zeker boeiend. Al heb ik dan geen nieuwe inzichten of standpunten vernomen, hij legt het wel goed uit in Jip & Janneke-taal en maakt het inzichtelijk met aansprekende voorbeelden.

      groet,
      Gert (Enceladus)

  6. Was weer een mooi college van Robbert Dijkgraaf. Overal en oneindig 😀

    • Avatar foto Enceladus zegt

      Ja, en ik vond met dat idee van een oneindig aantal Robberts een bevestiging van mijn persoonlijke idee dat alles allang gebeurd is. Maar daar mail ik jou straks nog wel over.

      groet,
      Gert (Enceladus)

      • Ja maar dat is wel in een oneindig universum waarin de natuur zich oneindig herhaalt. Maar wie zegt dat het universum oneindig is en de natuur zich oneindig herhaalt? 🙂

        Als de natuur een eindig aantal eigenschappen heeft heb je ook een eindig aantal mogelijkheden, die zich dan wel oneindig kunnen blijven herhalen. Maar dan heb je geen oneindig aantal Robbert, wel de herhaling van het eindig aantal Robbert kan oneindig blijven. 🙂

  7. Iets meer over de wiskunde achter oneindig vindt u hier:

    http://hanswisbrun.nl/infinity-the-maths/

    Bij het bekijken verdient het knabbelen hiervan aanbeveling:

    http://hanswisbrun.nl/winkel/infinity-2/

  8. Heb het college over het oneindige gezien maar snap het niet helemaal.
    Als oneindig plus 1 weer oneindig is (zijn 1e voorbeeld) dan kan het 2e voorbeeld dat er meer is dan oneindig toch niet kloppen?
    OK op het tweede lijnstukje kun je weer een oneindig aantal streepjes zetten maar als je na het eerste streepje dat extra streepje (is er 1) optelt bij de “eerste oneindig” blijft het oneindig. Dat doe je bij elk volgend streepje (dus een oneindig aantal keren) maar per keer verandert er niets, het blijft immers oneindig (vb 1). Dus hoe kan het dan in dit geval wel opeeens meer zijn?

  9. Wat denk je van het volgende:
    Alles is al waar het allemaal gebeurt. Universum is aanwezigheid. Overal en oneindig.

Speak Your Mind

*