19 maart 2024

Saturnus blijkt grote invloed te hebben op leefbaarheid van de aarde

Saturnus blijkt grote invloed te hebben op leefbaarheid van de aarde. Credits: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute.

Uit recent onderzoek is gebleken dat de dynamische eigenschappen van Jupiter en Saturnus van grote invloed zijn op de leefbaarheid van onze planeet. Dat blijkt uit een numerieke studie waarin men aanvankelijk een serie testplaneten heeft blootgesteld aan een specifieke configuratie van een Jupiter- en een Saturnusachtige gasplaneet.

Het blijkt dat in sommige gevallen een relatief kleine verandering (zoals het veranderen van de inclinatie van een “Saturnus”) een grote invloed kan hebben op de baanconfiguratie van een aardse planeet. Vervolgens heeft men voor de parameters van de simulatie de werkelijke eigenschappen van het zonnestelsel ingevoerd, inclusief een “juiste” Venus, aarde en Mars. Wat blijkt nou? Als Jupiter en Saturnus een hoge inclinatie hebben (een grote hoek maken t.o.v. de ecliptica) resulteert dat in chaos in het binnen-zonnestelsel.

Verder blijkt dat de omloopbanen van de binnenplaneten sterk beïnvloed worden door de inclinatie van Saturnus. Als deze een hoge waarde heeft, dan komt de aarde plotseling in een excentrische omloopbaan terecht, waarbij onze planeet een paar maanden per jaar buiten de leefbare zone zal bewegen. Alleen als de inclinatie van Saturnus minder is dan tien graden, blijft de omloopbaan van de aarde netjes (min of meer) cirkelvormig. Bron: International Journal of Astrobiology.

Share

Comments

  1. Avatar foto Enceladus zegt

    Interessant! Dat Jupiter als ‘stofzuiger’ dient door voor ons veel ‘ongeregeld tuig’ zoals asteroïden en kometen op tre vangen, wist ik al, maar dat ik dit stukje kan tikken dankzij Saturnus, is echt nieuws voor mij.

    Dankjewel Saturnus, die fraaie ringen zijn je van harte gegund! 🙂

    groet,
    Gert (Enceladus)

  2. en zo vallen de puzzelstukjes weer op hun plaats, … alles staat in verbinding met elkaar, … als Mars bijvoorbeeld even zwaar zou zijn geweest als de Aarde, … zou dat ook invloed hebben gehad op de Aardbaan, … maar ook op Jupiterbaan … en zou als domino effect ook op Saturnus en andere planeten beïnvloed hebben.

    En zou er een ander evenwicht kunnen ontstaan met andere baan circulaties.

    Verander 1 waarde en alles is anders, naar een nieuwe evenwicht van het veranderende waarde van die ene.

    Dit past ook in elektroniche-radiogolven….

    • Dit geldt tevens voor de atmosfeer van de Aarde, de Gnoe’s die massaal de afgrond inrennen en alleen omdat de economische belangen van een groep mensen meer gewicht heeft als het lot van de totale samenleving.

      Ontopic.

      Geweldig nieuws, dit bewijst des te meer dat alles natuur- en wiskunde is. De bouwers van de gebouwen in de Americanen en Egypte wisten dit al eerder, maar die kennis is helaas verdwenen en langzaam halen we de kennis weer op, alleen is de vraag…
      Wat doet de politiek ermee?

  3. Roland Boudry zegt

    niet excentriek maar excentrisch

  4. Wim van Halderen zegt

    Wat voor invloed zou de aarde op andere planeten hebben.
    Is er reden tot zorg in dit verband?

Speak Your Mind

*