28 maart 2024

Krijgen we deze week (eindelijk) de polarisatiegegevens van Planck te zien?

Een mix van polarisatie van de CMB bij 353 GHz en het magnetische veld van de Melkweg. Credit: ESA/planck Collaboration

Zoem zoem zoem, gons gons gons, het gonst weer behoorlijk in de blogosfeer. Deze week wordt in het Palazzo Costabili in het Italiaanse Ferrara een grote conferentie gehouden, PLANCK 2014 – The microwave sky in temperature and polarizationhier de webcast ervan. Op de definitieve resultaten van het onderzoek van de Europese Planck sonde aan de kosmische microgolf-achtergrondstraling zijn we al anderhalf jaar aan het wachten – de voorlopige gegevens werden op 21 maart 2013 gepubliceerd – en onlangs werd door het Planck-team zelf een tipje van de sluier opgetild over de publicatie:

– The data products and scientific results will be presented at a public conference in Ferrara.– It is planned to release full mission data products and scientific papers to the public before the end of 2014. A few of the derived products will need a little more time to be readied for release, but will be made public within the month of January 2015.

Met de publicatie van de definitieve gegevens, met name de polarisatiegegevens van de CMB, de cosmic microwave background, zoals de straling ook wel wordt genoemd, zou eindelijk duidelijkheid kunnen worden verschaft over de vraag of er in de CMB een signaal zit dat veroorzaakt wordt door de oerknal zelf, de zogeheten kosmologische B-mode polarisatie. In maart dit jaar was er al een geruchtmakende claim van het team van de BICEP2 detector op de zuidpool, dat zij in de CMB B-mode polarisatie hadden gevonden, die veroorzaakt zou worden door zwaartekrachtsgolven die stammen uit de inflatieperiode van de oerknal. In september dit jaar bleek echter uit kaarten die met Planck waren gemaakt van het stof in de Melkweg dat het signaal dat BICEP2 zag puur te danken is aan dat lokale stof. OK, einde verhaal voor de BICEP2-claim van een direct signaal van de oerknal in de CMB, wat moeten we dan nu nog met die definitieve Planck-gegevens? Nou simpel: niet uitgesloten is dat Planck zelf dat signaal heeft gezien. BICEP2 keek in één frequentie naar de CMB en dat was ook nog eens een frequentie die erg gevoelig is voor lokaal stof. Planck keek in maar liefst negen frequenties naar de CMB:

Credit: ESA/planck Collaboration

Vandaar dat alle ogen van de sterrenkundigen gericht zijn op die definitieve gegevens. De conferentie is vandaag begonnen, dus in principe zouden er al resultaten bekend kunnen zijn, maar wat via tweets en blogs op ons af komt is nog niet waar iedereen op zit te wachten. Ja, er is een nogal artistieke foto verschenen met een mix van polarisatie van de CMB bij 353 GHz en het magnetische veld van de Melkweg, welke je helemaal bovenaan ziet staan. Ook is een nieuw power-spectrum gemaakt van de CMB, waarin TT=temperatuur, EE=E-mode polarisatie en TE een mix van die twee – lees deze blog a.u.b. over wat zo’n power spectrum precies voorstelt:

france_120114-005

En er zou een waarde voor de constante van Hubble zijn bepaald, de constante die een maat is voor de expansie van het heelal: H0=68,3 km/s/Mpc. Zodra ik meer te horen krijg over de gegevens zal ik het hier melden. Wordt vervolgd. Bron: o.a. In the Dark + Francis Naukas. [Update 21.10 uur] Eén minuut na publicatie van bovenstaande blog zie ik dat er vandaag een grafiek is gepubliceerd, die een bovengrens geeft aan de annihilatie van deeltjes donkere materie:


Er zijn afgelopen jaren diverse claims – o.a. van de PAMELA-satelliet – dat er een positron-overschot is waargenomen en dat dit overschot te danken zou zijn aan de annihilatie van donkere materie. Door bovenstaande gegevens van Planck zou deze claim sterk betwijfeld moeten worden. Hou de rest van de week ook de tweets in de gaten van David Spergel, zoals deze:

Bron: Resonaances.

Share

Speak Your Mind

*