28 maart 2024

Het is weer zover: bevat een recent geanalyseerde meteoriet bewijs voor buitenaards leven?

De meteoriet in kwestie, die overigens “Tissint” is gedoopt. © Alain Herzog / EPFL

Is er ooit leven op Mars geweest? Een meteoriet van Mars heeft de discussie weer aangewakkerd. Een internationaal team van onderzoekers beweren aanwijzingen te hebben gevonden voor Martiaans leven in een meteoriet die in 2011 terecht is gekomen in een Marokkaanse woestijn. Deze meteoriet bevat koolstofsporen en uit een gedetailleerde analyse is gebleken dat dit koolstof vermoedelijk een biologische herkomst heeft.

Volgens de onderzoekers is dit koolstof vermoedelijk afgezet in kleine scheurtjes in het gesteente door een vloeistof vol organische stoffen. De onderzoekers houden wel een slag om de arm: er zijn meerdere herkomsten te bedenken voor dit koolstof, maar een aardse herkomst kan volgens hen vrijwel uitgesloten worden. Natuurlijk zijn andere onderzoekers het daar niet mee eens, dus de discussie zal voorlopig nog wel blijven voortduren.

Bron: Ecole polytechnique francaise.

Share

Comments

  1. Enceladus zegt

    Mensen (en dan met name een geoloog) naar Mars sturen is helaas nog even een stap te ver. Maar wordt het niet eens tijd voor een sample-return-missie?

    Mocht materiaal dat onweerlegbaar van Mars komt (of hebben we bij deze Mars-meteoriet 100% zekerheid dat hij daar vandaan komt?) dergelijke koolstofsporen vertonen, dan lijkt er mij geen twijfel meer mogelijk.

    Als ik NASA was, dan zou ik maar eens haast maken met zo’n sample-return-missie. Voor je het weet gaat China of India met die eer aan de haal.

    groet,
    Gert (Enceladus)

  2. Knap hoor, zijn er ook meteorieten van Venus, Mercurius, Jupiter, Saturnus, Uranus, ….. Pluto en alle manen?

    Nee hoor alleen van Mars, ik zeg, WORD WAKKER, dit faalt en zuigt !

    Aannemelijker is dat er meteorieten zijn met eigenschappen vergelijkend van, …, en niet! afkomstig van.

    Miljarden Meteorieten in de ruimte, met verschillende eigenschappen ook van buiten ons zonnestelsel.

    pfff , afkomstig van Mars, hoe verzonnen.

    • Not so fast 🙂

      De Aarde is de derde “rocky planet” en Mars de vierde. Globaal kan je stellen dat brokstukken die van Mercurius of Venus afkomen, door b.v. een inslag, zich richting de Zon zullen bewegen. Die heeft de grootste aantrekkingskracht/massa. Mars brokstukken kunnen onderweg richting de Zon natuurlijk wel op Aarde crashen.

      Dan, de overige 4 planeten zijn 2 gasreuzen en twee ijsreuzen. Daar kunnen moeilijk brokken steen vanaf slaan want zwaardere elementen komen alleen in hun kern voor (als dat al zo is). En als het een brok ijs zou zijn van Neptunes of Uranus, dan is er altijd nog de goalkeeper Jupiter die er als stofzuiger tussen zit (tussen ons en die ijsreuzen).

      De eerste meteoriet van buiten ons zonnestelsel moet nog gevonden worden. Wat natuurlijk niet uitsluit dat die niet kunnen bestaan. Men gaat er van uit dat een exo-zonnestelsel-meteoriet onmiskenbaar zal zjn vanwege diens samenstelling.

      De samenstelling van een metoriet is goed te matchen met de samenstelling van de overige lichamen in ons zonnestelsel. En helemaal als er gasbelletjes zijn ingesloten, die perfect blijken te matchen met de atmosfeer van Mars. Ook op die wijze hebben ze Mars-metrorieten kunnen indentificeren.

      De kans op een meteroriet van Mars (of onze maan) is het grootst vergeleken met de rest van de opties.

    • Olaf van Kooten zegt

      Daar heb ik niets meer aan toe te voegen K.J. 😀

Speak Your Mind

*