23 juli 2018

Verschil tussen gegevens Planck en WMAP over heelal kleiner geworden

planck

Linksonder de temperatuursverschillen in de CMB, de vier uitsnedes geven de door Planck gemeten polarisatie bij 353 GHz

Uit de deze week op een grote conferentie in het Italiaanse Ferrara bekendgemaakte gegevens van de Planck sonde blijkt dat deze gegevens over het heelal minder afwijken van die van de WMAP sonde, dan enkele jaren geleden het geval was. Beide sondes hebben de kosmische microgolf-achtergrondstraling (Engels: CMB, the cosmic microwave background) gemeten, het restant van de intense straling van de oerknal, waarmee 13,8 miljard jaar geleden het heelal begon. WMAP was een voorloper van Planck, waarmee in de periode tussen 2001 en 2010 negen jaar lang naar de CMB werd gekeken – hier de resultaten van die negen jaren – Planck keek tussen 2009 en 2013 naar de CMB. Voorlopige gegevens van Planck lieten bij de metingen aan de absolute temperatuur van de CMB een verschil van 1

Reacties

  1. Nu staan er twee “ovaaltjes”. Wat mij opvalt is dat het ene ovaaltje blauw-geel gespikkeld is, hier en daar een beetje meer blauw of geel. Het andere ovaaltje vertoont over een enigszins rechte lijn een donker rode tot zwarte massa. Nu zullen een aantal grootheden wel niet met elkaar tot vergelijk staan, opvallend is wel dat de ene figuur suggereert dat op die donkerrode zwarte lijn er meer aan de hand is dan opgemaakt kan worden in de blauw-geel gespikkelde figuur.
    En waarom zijn het ovalen en geen bollen. Aannemende dat de grote boem in het centrum plaats heeft gevonden en de materie in alle richtingen is uit geslingerd.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.