14 december 2017

NASA kijkt met NuSTAR naar röntgenlicht van de zon

PIA18906

Eigenlijk is de NuSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescope Array) satelliet van de NASA helemaal niet bedoeld om naar de zon te kijken, maar is ‘ie ontworpen en gebouwd om extreme objecten waar te nemen, zoals supernovae, pulsars en zwarte gaten. Maar onlangs hebben ze ‘m toch op onze eigen zon gericht, qua afstand voor sterrenkundigen om de hoek, en dat heeft niet alleen mooie plaatjes opgeleverd, zoals hierboven en -onder te zien, maar het heeft de sterrenkundigen ook meer inzicht opgeleverd in processen die zich afspelen in de hete atmosfeer van de zon. De foto’s zijn eigenlijk een combi van twee instrumenten: de rode zon op de achtergrond is gefotografeerd door NASA’s zonnesatelliet het

Laat wat van je horen

*