19 maart 2024

Ons zonnestelsel krijgt “binnenkort” een andere ster op de koffie

Laten we hopen dat dit niet het eindresultaat zal zijn van het stellaire theekransje 😛 Credit: NASA/Swift/Dana Berry

Stop de persen! Pak de koffers! Over 250.000 tot 500.000 jaar zal ons zonnestelsel bezoek gaan krijgen van een indringer, namelijk de oranje dwergster HIP 85605, die onze moederster zal naderen tot een afstand van 0,1 lichtjaar – ruim binnen de Oortwolk dus, de zwerm kometen die op grote afstand van de zon hun rondjes draaien. Moeten we dekking gaan zoeken?

Momenteel is onze naaste stellaire buur Proxima Centauri, een rode dwergster op een afstand van zo’n 4 lichtjaar van de aarde. Echter, alle sterren bewegen met hun eigen snelheid rondom de kern van de Melkweg, waardoor de afstanden tussen de sterren voortdurend aan verandering onderhevig zijn.

Aan de hand van een serie simulaties, die gebaseerd zijn op de Hipparcos-sterrenatlas, heeft men berekend welke sterren in de “nabije toekomst” (binnen een paar miljoen jaar) gevaarlijk dicht in de buurt van de zon zullen komen. Het blijkt dat de kans 90 procent is dat we binnen een half miljoen jaar HIP 85605 op de koffie zullen krijgen. Een half miljoen jaar later is GL 710 aan de beurt, en ook die zal de Oortwolk verstoren. Wat betekent dat?

Wel……het betekent dat de kans groter is dat kometen richting de zon geschoten worden, met alle mogelijke gevolgen van dien. Toch staan de zaken er minder slecht voor dan je zou denken: statistisch gezien zijn tijdens de levensduur van de zon duizenden sterren in de buurt gekomen en dat is meestal met een sisser afgelopen. Trouwens, mochten we tegen die tijd nog altijd de aarde bevolken, dan zal de passage van HIP 85605 een buitenkansje zijn om zijn planetenstelsel te bestuderen 😀

Bron: New Scientist

Share

Comments

  1. Avatar foto Enceladus zegt

    Interessant. Niet alleen vanuit wetenschappelijk standpunt, maar ook vanuit de onmiddellijke aanname dat een andere ster een indringer is. Wie zegt dat niet juist wij (lees: onze moederster) de indringer is? Haalt HIP 85605 ons met een rotgang in? Ja, dan zou je kunnen zeggen dat die oranje dwerg een brutale voyeur is. Of koersen wij met gezwinde spoed af op die arme ster en zijn wij het juist die haar planetenstelseltje in de war dreigen te schoppen?

    groet,
    Gert (Enceladus)

    • Helemaal mee eens….alles vanuit ons oogpunt is de norm, maar niet altijd terecht.

      Weet je waar ik ook zo’n hekel aan heb? Hoe vaak de term “failed” of in ons Hollands “mislukt” voorbij komt. Failed star, failed planet, failed zus en failed zo. Alsof het heelal de brokstukken in onze Astroidbelt “opdracht” had gegeven om een planeet te worden. “Ja maar….sorry…het is ons niet gelukt…vergeef ons…snik snik….”. Vonnis: Failed planet!!! Tja mn reet, het is succesvol geweest om de Astroidbelt te worden. 🙂

      • Avatar foto Enceladus zegt

        Mee eens. En eigenlijk zijn dat soort termen in strijd met waar wetenschap voor staat (of hoort te staan), want met dat ‘failed’ geeft men toch min om meer een waardeoordeel. Alsof het een hoger doel dient dat er een planeet wordt gevormd. En dat is dan weer zéér merkwaardig, want als je zou doorvragen bij die wetenschappers, dan ontkennen ze vrijwel zeker dat het universum een hoger doel zou kunnen dienen.

        groet,
        Gert (Enceladus)

    • “een indringer”…
      Ja, dat klinkt alsof er rechten worden geschonden. 😕
      Volgens mij ‘erkent’ de dode natuur geen rechten.

      De dode natuur kent wel wetten, maar geen overtredingen. 🙂

      Groet, Paul

  2. Ah, kunnen we eindelijk een zonvakantie boeken op Pluto 🙂

  3. Quote “…ruim binnen de Oortwolk …”
    Quote “…een buitenkansje zijn om zijn planetenstelsel te bestuderen…”

    En ‘onze mede-weggebruiker’ heeft ook zijn eigen variant van een Oortwolkje bij zich?

    De lokale ruimte zal wel lekker vol lopen als allerlei planetoïde nieuwe nog instabiele banen gaan innemen.
    [ Gert (Enceladus), noemde jij dat zo-even ‘interessant’ ? Hmmm… Brrr.. 🙂 ]

    ===
    Men heeft alleen vooruit gekeken? Heeft men niet toevallig even stiekem 70 miljoenjaar terug gekeken? (K-Pg extinction event ) 😛

    Welterusten… (zolang het nog kan),
    Paul

    Groet, Paul

    • Avatar foto Enceladus zegt

      “A larger perturbation may have been caused by gamma Microscopii, a G6 giant with a mass of about 2.5 Msol, which came within 0.35-1.34 pc (90% confidence interval) around 3.8 Myr ago.” valt er te lezen als je op een van de links klikt. Dus ja, men heeft ook teruggekeken.

      Het zou mij niet verbazen als sterren bij dit soort ‘close encounters’ soms een planeetje (of dwergplaneetje) winnen of verliezen.

      groet,
      Gert (Enceladus)

      • Ik ben geen kenner… maar êh, als relatieve snelheid van beide sterren laag genoeg is, en de minimale afstand ook klein genoeg is…
        Ja, Ik stel me voor dat er dan een dubbelster ontstaat…

        Hmmm…. Hoezo overdracht van slechts een (dwerg-)planeetje. 🙂

        [ In een miljoen jaar tijd 3 van deze ‘close encounters’.
        Het lijkt meer gebruikelijk dan uitzonderlijk op de schaal van een sterrenleven. ]

        Groet, Paul

  4. Hilko Dwarshuis zegt

    Quote: “Moeten we dekking gaan zoeken?”
    Nee, de Oortwolk is een volstrekt hypothetische wolk.
    Maar als er maar vaak genoeg over geschreven wordt blijkt ze toch een beetje echt te worden.
    En van een gepostuleerde wolk kun je alleen denkbeeldige kometen verwachten.
    Daar krijg je op z’n hoogst hoofdpijn van …

    • OK, de Oortwolk mag dan hypothetisch zijn, er zijn genoeg aanwijzingen dat ‘ie wel degelijk bestaat en niet alleen bij de zon, maar ook bij andere sterren, zoals bij Beta Pictoris – waar exokometen zijn waargenomen. Mocht er geen Oortwolk bestaan, dan zal je met een goede verklaring moeten komen waar talloze kometen vandaan komen, die een baan hebben die niet afkomstig kan zijn uit de Kuipergordel. Die kometen zijn niet denkbeeldig, ze zijn waargenomen, hun banen zijn bepaald en bij afwezigheid van een Oortwolk blijft de vraag staan waar ze vandaan komen.

    • Een gepostuleerde wolk is iets heel anders dan een gefantaseerde wolk.
      Misschien even het woordenboek erbij pakken?

      Het bestaan van de Oortwolk is een hypothese, maar wel een hele goeie.
      Als er geen Oortwolk is… dan moet er een Oortgordel zijn. Tja en dan komt er nog steeds akelig veel ‘gruis’ onze kant op als de zon wordt ‘gezoend’. 😀

      Groet, Paul

      NB hoe denk je dat het bewijs voor de Oortwolk er uit komt te zien?
      De kometen in de Oortwolk zijn ‘klein’ en ‘ver weg’. De tussenruimtes tussen de veronderstelde kometen zo’n 10AE. Lekker zoeken dan. 🙂
      We kennen niet eens al de kometen van de Kuipergordel…

    • Hilko Dwarshuis zegt

      Het gaat me er niet zozeer om of de Oortwolk nu wel of niet bestaat. Maar wel om het gemak waarmee niet bewezen zaken voor waar aangenomen worden. Argumenten als “verzin dan eens een andere goede verklaring” maken een theorie wetenschappelijk niet waarschijnlijker. Het is daarom een goede traditie om te blijven spreken als de gerefereerde wiki-pagina over de Oortwolk: “… is a spherical cloud … believed to surround the Sun …”. Nu is dit een semi-serieus blogje, en dan kun je wat vrijer zijn. Valt nog op te merken dat we astronomisch gezien op een erg rustig plekje wonen.

Speak Your Mind

*