28 maart 2024

Als we ooit aliens zullen zien, dan zijn ’t waarschijnlijk… robots

Credit: NASA/Wikimedia

Als we ooit een keertje aliens zullen ontmoeten, dan zijn het waarschijnlijk niet de groene mannetjes van Mars of de creepy, enge wezens die we in menig SF-film hebben gezien, het zullen hoogst waarschijnlijk helemaal geen biologische levensvormen zijn, maar eerder superintelligente robots. Wetenschappers zoalsย Susan Schneider (University of Connecticut), Seth Shostak (director of NASA’s Search for Extraterrestrial Intelligence program), NASA Astrobiologistย Paul Davies enย Stephen Dickย (Library of Congress Chair in Astrobiology) denken dat kunstmatige intelligentie de dominante vorm van intelligentie in het heelal vormt. Met ruimtetelescopen zoals Kepler zijn al bijna 2000 exoplaneten ontdekt en bevestigd – de exacte teller staat nu (27 december 2014) op 1855 – en daarvan zijn er diversen die omstandigheden kennen die levensvatbaar zijn. Schneider heeft onlangs een artikel geschreven, genaamd Alien Minds, waarin ze beschrijft dat levensvormen op die levensvatbare exoplaneten hoogstwaarschijnlijk synthetisch zullen zijn, een soort kunstmatige superintelligentie.

I’m not saying that we’re going to be running into IBM processors in outer space. In all likelihood, this intelligence will be way more sophisticated than anything humans can understand.” – Susan Schneider.

Credit: YouTube

Alles draait volgens Schneider – hier te zien in een presentatie op een congres over astrobiologie – in feite om tijdschalen. Zodra een intelligente levensvorm in staat is radiosignalen uit te zenden duurt het niet lang of ze kunnen computers bouwen en vervolgens kunstmatige intelligentie. Ray Kurzweil denkt we als mensheid nu al op die drempel van post-biologische levensvormen staan, maar Schneider’s kunstmatige ย superintelligentie vergt nog vele stappen van ontwikkeling, zoals het kunnen uploaden van intelligentie in de hersenen – รก la de Matrix, in die film leer je in enkele seconden een helikopter besturen. Buitenaardse beschavingen die dat ontwikkeld hebben lopen vermoedelijk duizenden tot miljoenen jaren op ons voor. Ons staan in feite twee dingen te doen: proberen die (kunstmatige) beschavingen in de Melkweg middels SETI op te sporen – hier een soort van tussenstand – en proberen hetzelfde peil te bereiken. Mensheid, werk aan de winkel! Bron: Motherboard.

Share

Comments

  1. Enceladus zegt

    Voldoen robots dan aan de kenmerken van leven? Zo niet, dan kun je dus stellen dat er elders intelligent leven was, maar niet meer is. Tenzij die robots hun bouwers voor de aardigheid in een soort ‘dierentuin’ voort laten bestaan.

    groet,
    Gert (Enceladus)

    • Tsja, goede vraag, Maar laten we dan beginnen met de definitie van leven, wat is precies leven en wat zijn dรƒยฉ kenmerken van leven? Leven op aarde kan wellicht totaal verschillen van leven op Beta Pictoris b.

      • Enceladus zegt

        Om te beginnen dit als uitgangspunt nemen?
        http://nl.wikipedia.org/wiki/Leven

        groet,
        Gert (Enceladus)

        • Supernova1 zegt

          Zoals in het artikel vermeld is de (vermoedelijke) levensvorm op exoplaneten iets dat moeilijk te verstaan is voor mensen en zijn de beschavingen ons ettelijke jaren voor. Misschien hebben die een manier gevonden dat robots zich kunnen voortplanten en daarbij een natuurlijk instinct hebben?

        • Ja, da’s een prima uitgangspunt. Stel nou even dat je een 3D-printer hebt, die gekoppeld is aan zo’n robot, die werkzaamheden kan verrichten,. zo eentje die je in fabrieken bijvoorbeeld auto’s in elkaar kan zetten. Beiden zetten stroom om in werk, dus dat is een vorm van metabolisme (stofwisseling). De 3D-printer print vervolgens diverse onderdelen, die door de robot in elkaar worden gezet tot… 3D printer. Dan heeft deze 3D-robot zichzelf toch gereproduceerd? OK, desnoods print de 3D-printer ook z’n robot-gedeelte erbij, die vervolgens in elkaar wordt gezet door dezelfde robot. Geeft de 3D-printer een intelligente chip, zodat die ook de Turingtest kan doorstaan en je hebt iets dat volgens mij de kenmerken van leven heeft.
          Eh… over robots (of robotten?) gesproken. Weten jullie dat er al een ‘planeet van de robots‘ is en die niet eens zo ver weg is? ๐Ÿ˜€

  2. Enceladus zegt

    Het zal wel toeval zijn dat juist vandaag dit nieuwsbericht verscheen:
    http://nos.nl/artikel/2010795-robots-rukken-verder-op-in-2015.html

    groet,
    Gert (Enceladus)

    • Nee, het is geen toeval. Ik zag het ook in het journaal en toen dacht ik ‘hรƒยฉ, daar heb ik onlangs toch iets over gelezen?’ Het was dus de aanleiding voor mijn blog. ๐Ÿ™‚

  3. Buitenaards robotje? Welnee…het is Knabbel ๐Ÿ˜€ (of Babbel)
    http://i3.mirror.co.uk/incoming/article4881554.ece/alternates/s615/PAY-squirrel-main.jpg

  4. Ik denk als wij intelligent buitenaards leven tegenkomen dat we dan misschien eerst hun surrogaten ontmoeten. Surrogaten met mental brainwaves of een upload van een brein. Zelf verblijven zij dan op hun thuisbasis.

    In de toekomst zullen wij dat zelf ook wel gaan doen bij lange afstanden (lijkt mij) In plaats van zelf enorme lange afstanden te reizen door de ruimte, sturen we een surrogaat van onszelf i.p.v. een karretje met een schep en camera.

    Stel, het is zover. We sturen een aantal astronaut-surrogaten compleet met brainwaves, nervensysteem, en een unit bewustzijn de ruimte in. De echte astronauten zitten thuis.
    Zij, de surro’s, ontdekken en leren nieuwe dingen, maken contacten (?)
    Hoe slim zou zo’n (mens/surrogaat)murrogaat worden als die niet kan vergeten te vergeten?

    Of… is een digitaal brein van de mens via lichtsnelheid de ruimte insturen een beter idee? Nadeel, dat stukje fysiek surrogaat wat de ontvanger mist ๐Ÿ˜‰
    Maar dat kan altijd nog nagezonden worden.

    • Paul Bakker zegt

      Ik denk dat de mensheid, als we er aan toekomen, als eerste verkenners juist hele domme zo goedkoop mogelijke machientjes op pad de ruimte in stuurt. En over reistijd moet je op een gegeven moment niet te veel zorgen maken, er gaan toch generaties overheen voor je wat terug hoort.

      • Okay Paul, dat kan ook natuurlijk O_O

        ‘Ik denk als wij intelligent buitenaards leven tegenkomen dat we dan misschien eerst hun surrogaten ontmoeten’

        En zij ontmoeten dan eh…’onze eerste verkenners… hele domme zo goedkoop mogelijke machientjes’ ?
        Ik snap de logica daarvan even niet.

        • Paul Bakker zegt

          Nee, daarom denk ik andersom ook dat รƒยกls de Aarde bezocht wordt door iets van buitenaardse makelij de kans groot is dat het een klein instrument zal zijn dat metingen kan doen en zijn informatie aan zijn ’thuisnetwerk’ door kan geven en meer niet. Domme verkenners dus, een soort interstellaire drones. Met een systeem waarbij de drone nieuwe drones kan maken op een planeet waar hij aankomt en waarbij de nieuwe drones vervolgens weer doorreizen naar volgende sterren/planeten kun je op een -astronomisch gezien- korte tijdschaal de Melkweg verkennen en een interstellair informatienetwerk opbouwen.
          Bij de interessante ‘hits’ (tja, waar zoude buitenaardsen geรƒยฏnteresseerd in zijn, misschien gruwelen ze bijvoorbeeld van zuurstof in de atmosfeer) zouden ze nader onderzoek kunnen doen.
          Maar ik ben het met Egbert eens, het is pure speculatie, geen wetenschap.

        • Paul Bakker zegt

          O ja, en als je die drones toch de Melkweg instuurt, kunnen je elke drone natuurlijk best een portie bacteriรƒยซn meegeven om de panspermia theorie een boost te geven ๐Ÿ™‚

    • Zonnestraaltje zegt

      is zenuwstelsel te moeilijk of te makkelijk? nervensysteem?

  5. Egbert van der Vliet zegt

    Pure speculatie. Ik volg Alan Guth in zijn idee dat we (energie-gerelateerd) als soort volstrekt insignificant zijn. Dit moet haast wel universeel zo zijn… Speculeren over een meeslepende alien-ontdekking is naar mijn idee ridicuul! Bovendien, onze hoop op technologie-als-next-big-step is alleen ethisch goed te keuren als het leed kan beperken en niet vergroten (door bijv. nog een intelligente levensvorm te scheppen wat ons als bedreiging gaat zien).

  6. Speculeren over aliens (of kunstmatige aliens) mag dan ridicuul zijn, maar waarom zou het idee dat we (energie-gerelateerd) als soort volstrekt insignificant zijn dan niet ridicuul zijn? Leg mij eens uit waarom je eerder moet aannemen dat in het heelal met honderden miljarden sterrenstelsels, elk met honderden miljarden sterren, waarvan miljarden planeten bezitten die levensvatbaar zijn, wij op aarde de enige intelligente levensvorm zijn en dat op al die andere levensvatbare planeten geen leven voorkomt?

    • Hm…Dank Ad, ik had mijn gevoel hier beter moeten formuleren want je antwoord is heel interessant, net als het onderwerp ๐Ÿ™‚ In feite is niets ridicuul zolang we het kunnen verzinnen. A.I. is in mijn ogen wel gelijk aan gewoon leven, want dna is ook digitale informatie. Robots zijn zo vreselijk ongezellig vind ik, maar dat is emotie ๐Ÿ™‚ Ik speculeer ook de hele dag als non-wetenschapper dus het is geen kritiek. Toch is er een nu fascinerend tijdperk aangebroken waar deze site helemaal op zijn plek is. Zeer goed en informatief ๐Ÿ™‚

      • DNA als digitale informatie? Mmmmm, had ik nooit eerder zo opgevat, maar daar zit wel iets in. Alleen werkt het dan niet als binair systeem (met 0 en 1 als basiseenheden), maar als kwartair systeem (met A, T, G en C als basiseenheden).

    • Zonnestraaltje zegt

      het enige probleem is synchroniciteit, culturen op aarde zijn in 50 jaar onherkenbaar veranderd.

  7. Excuses, Arie bedoelde ik ๐Ÿ™‚

    PS: het idee dat er een bericht op het NOS journaal komt over buitenaards leven elders. Het is een mogelijkheid. Zelfs de gedachte dat het waarschijnlijk wemelt van leven overal is zeer lastig een goede plek te geven ๐Ÿ™‚

  8. Quote : “…denken dat kunstmatige intelligentie de dominante vorm van intelligentie in het heelal vormt.”

    Dat de eerste ” E.T.’s ” die we tegenkomen kunstmatig van karakter zullen zijn, lijkt me een aardige geste. Maar dat deze ook de dominante vorm zullen zijn, lijkt mij heel stug.

    Als mensen op expeditie gaan, zal dat zijn omdat we
    1) ‘lebensraum’ nodig hebben of
    2) er lol(!) aan beleven om te weten hoe het al in elkaar zit.
    Ik geloof er helemaal niet in dat we hele intelligente robots gaan maken, die we de baas over ons laten worden. De dominantie zal dan ook bij Homo sapiens blijven liggen. Eventueel kunnen wij (vrijwillig) worden uitgerust met “Google glass” en extra werkgeheugen-implantaten.

    Onze toekomst zal eerder iets zijn zoals Isaac Asimov in zijn Nemesis : zelfstandige kolonies op mobiele basis. De mensheid(!) zal zich verspreiden, niet onze electrische/mechanische duplicaten. ๐Ÿ™‚

    Groet, Paul

    • Obi (Paul), bovendien heeft zo’n elektrische of mechanische duplicaat geen aangeboren emotie of zelfbewustzijn (het geestelijk component)
      Waarschijnlijk kunnen die niet echt toekomstplannen maken zoals alleen een mens kan (een dier kan dat ook niet)
      Best spannend om te weten hoe dat bij intelligent buitenaards leven zit. Maar ik heb totaal niet de behoefte om de ‘real’ EBE’s echt te ‘ontmoeten’ (beter niet) :-S

      • Het gevaar is natuurlijk dat zij** wel echte duivels zijn. ๐Ÿ˜€ ;-P

        Groet, Paul

        ** dat geldt natuurlijk ook voor onze emotieloze elektromechanische duplicaten.

        • Nee Obi, niet zozeer gevaar o.i.d hoor ๐Ÿ˜‰ Eerder dat het zo iets totaal anders is dan wat wij denken.

          • Och Moni,
            als zij een samenleving(!) hebben, zullen zij toch ook een soort “10-geboden” kennen:
            Respect voor anderen, hun eigendommen en hun denkwereld. Zelfs als we elkaar niet begrijpen.

            Maar als ze van die emotieloze machines sturen, kan er van contact uiteraard geen sprake zijn. Dan zijn we misschien het haasje. ๐Ÿ™‚

            Groet, Paul

  9. Timon van Dordt zegt

    De meeste mensen zien een ufo als een verschijnsel dat ofwel wetenschappelijk verklaarbaar is in de zin dat het iets aards moet zijn. In de Veda’s is te lezen over gevechten in de lucht. Als je de Bijbel op een andere manier interpreteert, zou net zo goed sprake kunnen zijn van contacten met een andere beschaving. Mozes ging de berg op om met God te praten. Jezus vloog naar de hemel. Piramides zijn nog steeds niet afdoende verklaard. Bovendien is het naar mijn idee wel zeer vreemd dat er zowel piramides in Egypte, in China en in Mexico zijn te vinden. Had de mens in die tijd al zo veel contact met elkaar of is het gewoon toeval. In toeval geloof ik niet.

    Dit soort uitspraken wordt vaak verwezen naar domeinen als Nuburu en gezien als pseudo wetenschap, maar de molenaar die in de 14e eeuw verkondigde dat de aarde niets anders is dan een kaas met wormen, werd toch wel zo serieus genomen dat de inquisitie hem jarenlang aan een kruisverhoor onderwierp. (Zie het boek “Kaas en de wormen” door Carlo Ginzburg, 1989.

Speak Your Mind

*