26 mei 2018

Halo van donkere materie rondom Melkweg blijkt afgeplat te zijn

particle-density-milky-way-halo-sdss

Onderste afbeelding: met de gele lijnen wordt het beeldveld van SDSS aangegeven vanaf de plaats van het zonnestelsel in de Melkweg. Bovenste afbeelding: distributie van donkere materie in het SDSS-beeldveld.

Gebruikmakend van gegevens van de Sloan Digital Sky Survey (SDSS), waarbij gekeken is naar de positie en beweging van sterren in de halo rondom de Melkweg met afstanden tussen 9.700 en 65.000 lichtjaar, hebben sterrenkundigen aanwijzingen gevonden dat de halo van donkere materie rondom de Melkweg afgeplat is. Sarah Loebman (Universiteit van Michigan) en haar team zagen dat er in de halo drie keer zo veel materie moet zijn dan zichtbaar is in de vorm van gewone materie en dat de vorm van die donkere materie een ‘oblate halo’ heeft, een oblate sfero

Reacties

  1. Michel Beekveld zegt:

    Ik dacht dat MOND al achterhaald was?
    Hoe zit het trouwens met TEVES ( TEnsor VEctor Scalar)?

    Mies.

  2. Ja klopt, zowel MOND als TEVES zijn achterhaald op diverse gronden, maar helemaal 100% zekerheid dat deze alternatieven onjuist zijn is er nog niet. Zie o.a. http://www.astroblogs.nl/2014/05/09/het-eerste-slachtoffer-van-de-illustris-simulatie-mondteves/

Laat wat van je horen

*