28 maart 2024

Een elongatiekaart van alle planeten in 2015

De elongatie is de hoek tussen de zon en een planeet (of een ander object dat rond de zon cirkelt) gezien vanaf de aarde. Hierboven zie je de elongatie weergegeven van een ‘binnenplaneet’, een planeet die dichter bij de zon staat dan de aarde. Dat zijn er twee: Mercurius en Venus. De andere planeten zijn ‘buitenplaneten’ en ook die hebben een elongatie. Deze planeten kunnen ten opzichte van de zon aan de andere kant van de hemel staan, en dus een elongatie van 180° bereiken (zie afbeelding hieronder). Bij een elongatie van 0° zijn ze in conjunctie met de zon en staan ze er pal achter, boven of onder.

Olaf Frohn heeft de elongatie van alle planeten (+ dwergplaneet Pluto) in het zonnestelsel in 2015 weergegeven in een mooi diagram, welke je hieronder ziet – dubbelklikken om de afbeelding te verelongaliseren. De gele verticale streep is de zon, links van de zon is wat je ’s avonds na zonsondergang ziet, rechts van de zon is wat ’s ochtends voor zonsopkomst te zien is – alles schuift van het linkergedeelte naar het rechtergedeelte met een snelheid van 15° per uur. De planeten worden met gekleurde lijnen aangegeven, de lijndikte is een indicatie voor de schijnbare helderheid, de legenda onderaan verklaart de symbolen. In het diagram zijn ook de maansverduisteringen en zonsverduisteringen weergegeven.

Credit: Olaf Frohn.

Voor de liefhebbers: hier is een door Frohn gemaakt elongatiekaart voor de periode 2015 tot 2024, tien jaar lang! Bron: Armchair Astronautics.

Share

Speak Your Mind

*