22 mei 2018

Ontstaan snelle radiouitbarstingen door ‘boeren’ van donkere materie?

Radiotelescopen zien de laatste jaren veel FRB's, fast radio bursts

Radiotelescopen zien de laatste jaren veel FRB’s, fast radio bursts

Een paar jaar terug kende niemand het verschijnsel, maar nu zijn

Reacties

 1. Dick+Mesland zegt:

  Moet ik hieruit begrijpen dat donkere materie verdicht kan worden?
  En kan dat alleen met behulp van gewone materie (donkere deeltjes in botsing met een neutronenster)?
  En waarom zakken deze deeltjes dan naar de kern?
  Tenslotte zouden de donkere deeltjes zichzelf kunnen verdichten tot een zwart gat?
  Een duistere materie..
  Dick

  • Ja, de dichtheid van donkere materie neemt inderdaad toe dichter bij de kern van de Melkweg. Zie de blauwe stippellijn in de bovenste grafiek. Het is ook vanwege die hogere dichtheid van donkere materie dat ze denken dat dáár de deeltjes donkere materie met elkaar in botsing kunnen komen en vervolgens annihileren, iets dat in de verder weg gelegen regionen van de Melkweg, zoals het gedeelte waar het zonnestelsel zich bevindt, niet zal gebeuren. De DM-deeltjes botsen tegen de neutronenster, nemen daardoor in massa toe, zakken vervolgens naar de kern van de neutronenster en dat zorgt er op den duur voor dat de neutronenster de kritische massagrens overschrijft, de zogeheten Oppenheimer-Volkofflimiet. De neutronenster kan z’n eigen gewicht niet meer dragen en implodeert daarom tot een zwart gat.

 2. Dick+Mesland zegt:

  Maar in die neutronenster-kern annihileren de DM deeltjes elkaar niet? Ondanks de enorme dichtheid?
  Dick

  • Ja, dat is een goede vraag. Daar in de kern van die neutronenster zitten de deeltjes donkere materie op een kluitje samen met de neutronen, in een zeer compacte samenstelling. Ik denk dat ze daar minder gemakkelijk kunnen annihileren dan ‘buiten’.

Laat wat van je horen

*