29 maart 2024

2014 was het warmste jaar ooit gemeten

Credit: NASA’s Goddard Space Flight Center

2014 blijkt uit metingen van de NASA en de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) het warmste jaar te zijn dat ooit is gemeten, sinds het begin van de metingen in 1880. Het gaat om de gemiddelde temperatuur over de gehele aarde en die was in 2014 0,69 °C hoger dan het gemiddelde van de twintigste eeuw, welke 14 °C bedraagt. Sinds 1880 is de temperatuur gemiddeld op aarde met 0,8 °C gestegen. In vijf afzonderlijke maanden werd ook het record van hoogste gemiddelde temperatuur gebroken, in mei, juni, augustus, september en december. Negen van de tien jaren waarin het globale temperatuursrecord werd verbroken vonden na 2000 plaats, het jaar 1998 maakt de top 10 compleet. Er is in 2014 ook een ander record verbroken, namelijk de hoeveelheid gemeten kooldioxide. Voor het eerst werd de grens van 400 deeltjes CO2 per miljoen deeltjes gemeten.

Credit: Mauna Loa Observatory

Wetenschappers denken dat de globale opwarming komt door het broeikaseffect, welke veroorzaakt worden door een uitstoot van broeikasgassen. In 2015 wordt een El Niá±o verwacht en men denkt dat 2015 nóg warmer zal worden dan voorgaande jaren. Uitzondering in de trend van stijgende temperaturen in 2014 vormde Noord-Amerika, dat dankzij de strenge winter van 2013-2014 juist kouder was, hetgeen je aan de blauwe plek op de bovenste afbeelding ziet. Hieronder een video over de metingen door de NASA en NOAA.

Bron: Space.com + NASA.

Share

Comments

  1. Even op deze manier een update: een lezer van NUjij komt met deze link aan, waarin een prachtige animatie van de klimaatopwarming te zien is. “Deny this.” staat er als waarschuwing bij. Nou, daar valt niets aan te ontkennen. 😀

  2. Geweldig die statistieken, trek er een onderdeel uit en koppel daar een hoop flauwekul aan met als eindresultaat ordinaire geldklopperij door overheden. Je moet natuurlijk wel ALLE feiten even meenemen. Bijvoorbeeld uitbarstingen van enkele super vulkanen die voor tientallen jaren materie in de bovenste lagen “spuiten” met als gevolg blokkade van zonnestraling met als gevolg temperatuurdaling. De laatste uitbarsting ligt al weer een tijdje achter ons en daardoor is er minder materie in de bovenste lagen, die zijn naar beneden gekomen. En dan de termijn, ehhh, hoe oud was de aarde ook al weer ongeveer? In ijslagen hebben wetenschappers ontdekt dat nog voor dat de mens begon rond te stappen er ook al sprake was van dit soort perioden, alleen dat verzwijgen we maar even voor het gemak. Natuurlijk is het altijd beter om geen last te zijn voor de aarde, alleen verschillende lobby’s willen daar vooralsnog niet aan, het verdient te goed. Beetje simpel om de burger dan de schuld te geven die geen keuze heeft.

  3. Paul Bakker zegt

    Het is inderdaad zo dat er meerdere factoren zijn die het klimaat beïnvloeden. Feit is ook dat er periodes op Aarde waren waarin het gemiddeld warmer is geweest dan nu en ook dat het het grootste deel van de tijd veel kouder is geweest dan nu. Kortom klimaatveranderingen zijn niet nieuw.
    De temperatuurverandering van de afgelopen jaren gebeurt echter op een geologisch extreem korte tijdschaal. De natuur past zich daar wel aan aan, voor sommige gebieden zal het zelfs gunstig zijn. Andere gebieden zullen echter zonder extreme maatregelen onbewoonbaar worden. Wat de oorzaak ook is.

    Over menselijke invloed:
    A. Het staat vast dat de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer invloed heeft op het klimaat. Dit is gewoon natuurkunde. De stralingsbalans verandert met de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer. Wie dit ontkent nodig ik uit een kijkje op Venus te nemen.
    B Het staat vast dat de hoeveelheid CO2 door verbranding van fossiele brandstoffen in de atmosfeer is toegenomen en nog flink toeneemt. Ook dit is te berekenen, maar beter nog: ook simpelweg gemeten.
    Combineer A met B en trek je conclusie.

    Is het erg? Op hele lange tijdschaal denk ik van niet. Waarschijnlijk duiken we door de (ook te berekenen) kleine veranderingen in de Aardbaan op den duur toch weer een ijstijd in. Dat gaat pas echt problemen geven!
    Maar op korte tijdschaal gaat de opwarming lokaal toch ook voor flinke problemen zorgen vrees ik.

    Over “de geldklopperij”: energieprijzen dalen alleen maar de laatste jaren en dankzij de (gemiddeld) warme winters dalen de energierekeningen van de burgers ook alleen maar. Ok, dat geldt niet voor de belastingen van overheden, maar die zullen altijd hun geld ergens vandaan moeten halen. Als je dat niet wilt moet je in een land gaan wonen zonder overheden. Moet je wel accepteren dat daar dan ook geen infrastructuur, sociaal stelsel, veiligheid, een rechtssysteem, etc, etc. is.
    Stel er is straks alleen maar zonne- en wind-energie, dan komt er vast een belasting op zon en wind! Voor u, de burger, die geen keuze heeft!

  4. Ik ontken niet dat veel CO2 voor wat problemen zorgt, ik ontken wel dat dit wordt veroorzaakt door uitlaatgassen. Natuurlijk is CO2 te meten, alleen uit welke bron komt dat? Fossiele brandstoffen voegen naar verhouding maar weinig CO2 toe. Als men daar zo onrustig over wordt is het een enorm vraagteken waarom men niets doet aan de ondergrondse kolenbranden in China die in de fik zijn gezet door ordinaire blikseminslag. En we praten niet over een klein brandje. En die kolenbranden branden al zolang de mens het daar zich kan herinneren. De grootste toevoeging aan CO2 komt nog altijd uit zee, ook een natuurlijk proces. Het is te verwachten, nu de wereld zich zo aan het roeren is door allerlei uitbarstingen, verschuivingen etc., dat de uitstoot van CO2 enorm zal toenemen. En dat gaat echt problemen geven.

  5. dr.Kwast zegt

    http://www.uitkijk.net/milieu.php?do=media&media=../media/De%20Grote%20Klimaatzwendel.flv

    Op DDS was van morgen ook een grafiek. Tussen 1095 + 2000 waren de warmste. @014 was een midden maat. Uit verbroedering aan de klimaat hysterie hebben ze het na verschillende reageerders het er afgehaald. Jammer. Maar kijk vooral naar de film.

  6. Maciek zegt

    Ik heb gehoord van een economist dat de olie die bestaat op Aarde zou zo i zo verbrandt worden. Als de rijkere landen zullen minder van olie verbranden dan daalt de prijs van de olie en de armere landen gaan deze olie verbranden. Hij denkt dat de enige kans om CO2 uitstoot iets beperken is proberen de kolen niet meer verbranden, misschien die kan onder grond blijven liggen en wij kunnen op andere bronnen als olie, gas, nucleair en renewable.

  7. Ik heb hierdoor vaak in open water kunnen zwemmen! En ook tot heel laat in het jaar. Een paar goede kennissen zijn een aantal keren meegeweest, zij zijn niet zo van die zwemmers, in tegenstelling tot mij. En zij zijn er nu al wel aan gewend dat ik net voor het naar huis gaan met mijn goede kleren aan erin spring….. Maar de eerste keer dat ik dat in hun aanwezigheid deed was wel bizar. Ik had mijn goede spijkerbroek en shirt aan, en het werd even wat frisser. Daarom een oude trui over mijn shirt getrokken en ik kreeg prompt zin om erin te springen!! Het werd weer wat aangenamer en ik zei tegen mijn kennissen dat ik erin ga springen. ‘Maar jij hebt jouw goede kleren aan!’ Weet ik, dat is toch niet erg? En terwijl mijn kennissen op veilige afstand van de plons verbaasd en zelfs met wat ongeloof toekeken genoot ik met volle teugen van het heerlijke gevoel dat mijn kleren nat werden toen de plons gebeurde. Het zwom zo lekker, prettig zwaar maar niet té. Ik vind het gewoon prettig om aangekleed te zwemmen en doe het regelmatig, ook met oude kleren.

Speak Your Mind

*