16 juli 2018

Breekt Rosetta’s komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko in tweeën?

De 100 meter lange scheur in de nek van komeet 67P (Credits: ESA/Rosetta, Illustration, T.Reyes)

De 100 meter lange scheur in de nek van komeet 67P (Credits: ESA/Rosetta, Illustration, T.Reyes)

Deze week zijn in een speciale editie van Science de eerste wetenschappelijke resultaten gepubliceerd van het onderzoek door de Europese Rosetta sonde aan komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko, en tot de publicaties behoorden ook talloze detailfoto’s die van dichtbij van de komeet zijn gemaakt. Op verschillende foto’s is te zien dat er in de nek van de komeet, die als een soort van badeend uit een romp en een kop bestaat, een honderd meter grote scheur te zien is. Dat doet de vraag rijzen of de komeet niet in twee delen aan het uiteenvallen is en of die scheur de eerste aanwijzing daarvoor is. Bekend is dat kometen in fragmenten uiteen kunnen vallen, zoals we allemaal nog wel weten van de komeet

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.