17 juli 2018

Samensmelting van sterren zal uitmonden in een supernova-explosie

Artist
</p data-recalc-dims=

Reacties

 1. Enceladus Enceladus zegt:

  Op welke afstand bevindt Henize 2-428 zich?
  Of anders geformuleerd: kan het feitelijk al gebeurd zijn?

  mvg,
  Gert

  • Het was even zoeken, maar het zou in Messier 96 liggen, op zo’n 31Mln lichtjaar. Althans, volgens dit stuk; http://cds.cern.ch/record/404415/files/9910377.pdf waar ze ook al de aanbeveling doen om Henize 2-428 eens goed onder de loep te nemen. (zoek in document op “428” om op het goeie plekje te komen)

   “it is urged to investigate in detail the nature of He 2-428 and its central star” en dat staat dan in een pdf uit 1999 🙂

   • Enceladus Enceladus zegt:

    Mmm, da’s relatief dichtbij. Nee, dan is het ondertussen nog niet gebeurd.
    Degene die dat in 1999 schreef, was aardig bij de pinken! 😉

    groeten,
    Gert (Enceladus)

    • Hier het hele stukje uit de pdf;

     He 2-428.
     This is the only bipolar PNe not detected in the H2 line. It is an intriguing situation, since it belongs to the Br class of M96 and it is similar in many aspects to other nebulae in this group, whose H2 flux is a few times stronger than the Brγ emission. However, while Brγ emission is detected in He 2-428, the nebula is not detected in H2. In addition, this is the only case of a nebula in our sample in which a bright central star is found. Since the central stars of nebulae with bright H2 emission in our sample are very faint and difficult to detect, it is urged to investigate in detail the nature of He 2-428 and its central star.

 2. Nee, He 2-428 ligt niet in M96. Z’n afstand is 1,4 kiloparsec, dat is ruim 4500 lichtjaar. Dat is dus binnenin ons eigen Melkwegstelsel, M96 is een ander sterrenstelsel. Verwarrend is natuurlijk dat “since it belongs to the Br class of M96”, maar ik denk dat ze bedoelen dat H2 2-428 tot dezelfde spectraalklasse behoort als M96, zoiets.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.