17 juli 2018

Wat is de grootste ster?

Hypergiant compared to solar system

Wat is de grootste ster in het universum? Wel, het universum is nogal groot, dus het antwoord op die vraag zullen we vermoedelijk nooit vinden. Het beste wat ik voor je kunt doen is de vraag iets anders stellen: wat is de grootste ster die we kennen? Vele jaren lang was VY Canis Majoris de belangrijkste gegadigde, maar recente metingen hebben uitgewezen dat de grootte van deze ster danig is overschat.

Na de degradatie van VY Canis Majoris is de gouden plak gegaan naar UY Scuti. Ook dit is een rode ster van gigantische proporties: een zogenaamde Hyperreus. UY Scuti is maar liefst 1700 keer groter dan de straal van de zon, hoewel slechts 30 keer zo zwaar. De geschatte grootte van UV Scuti is zo’n 1200

Reacties

  1. Oops…typo….750 miljoen km = 5 AU (ongeveer)

    • Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt:

      Niet zozeer een typo, maar een gevalletje ‘vergeten om te rekenen van mijl naar kilometer” – het is aangepast 😉

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.