29 maart 2024

E=mc²

Credit: rapgenius

Morgen, 14 maart 2015, is het niet alleen pi-dag (in Engelse notatie is 14 maart 3/14, in het jaar ’15) en kan je om 9:26:53 uur (3,141592653) een heerlijke appeltaart aansnijden – ‘apple-pi(e)’ – maar is het ook de geboortedag van Albert Einstein (1879-1955). Om dat laatste te herdenken staan we even stil bij de meest beroemde formule uit de geschiedenis van de natuurwetenschappen, de formule waarmee Einstein in zijn Annus Mirabilis kwam, het jubeljaar 1905: e=mc². In het artikel Ist die Trá¤gheit eines Körpers von seinem Energieinhalt abhángig? introduceerde Einstein dat jaar de relatie tussen massa en energie, al formuleerde hij het verband daartussen wel anders:

Gibt ein Korper die Energie L in Form von Strahlung ab, so verkleinert sich seine Masse um L/V²

Nou ja, komt op hetzelfde neer. 🙂 In de volgende boeiende video van Symmetry Magazine wordt ingegaan op Einstein’s e=mc².

Een vrolijke Pi-dag morgen!  Bron: Quantum Diaries.

Share

Comments

  1. Om de een of andere reden kan ik het niet laten om bij dergelijke berichten ook een andere persoon onder de aandacht te brengen

    “He was the first scientist to indicate interrelation between mass and energy proposing the formula E=kmc2 with 0,5 =< k =< 1 as early as in 1873."
    http://en.wikipedia.org/wiki/Nikolay_Umov

    Toen moest Einstein nog "geproduceerd" worden

  2. Hé, daar heb ik nog nooit van gehoord. Thanx voor de link. Ik heb net even lopen googlen en zie dat er meer zijn die een dergelijke relatie vóór Einstein hebben beschreven, zoals Preston wellicht in 1875. Zie deze PDF daarover: http://arxiv.org/ftp/physics/papers/0611/0611300.pdf. Zie ook dit artikel over de geschiedenis van e=mc2 http://arxiv.org/ftp/physics/papers/0608/0608289.pdf.

    • Jij ook bedankt voor die twee pdf’s….dat soort papers lees ik graag.

      Ik weet ook pas sinds een halfjaar ofzo. In die cursus die ik laatst poste is hij (Umov) ook nog niet genoemd, terwijl een aantal anderen wel lang kwamen zoals Minkowski en Poincaré. Maar dat kan nog komen, de laatste week is net online gezet en zover ik kan zien grotendeels over de geschiedenis.

    • En laten we Friedrich Hasenöhrl niet vergeten die het op een haar na al juist had waarop Einstein slechts een kleine correctie aan deed 5 maanden na Hasenöhrl´s publicatie.
      http://en.wikipedia.org/wiki/Friedrich_Hasen%C3%B6hrl

Speak Your Mind

*