23 juni 2018

Soms zit het mee en soms duurt het langer: ‘Astrofotografie in Nederland’

Afgelopen maanden was het bar en boos voor amateur astrofotografen in Nederland waaronder ik mijzelf ook toe reken. De heldere nachten waren van november tot eind februari zo’n beetje op 2 handen te tellen.

Reacties

 1. Prachtige opnames Jan, zeker die ene van de Rosettanevel. Heel mooi om die donkere wolken te zien, die afsteken tegen de heldere achtergrond. Laten we hopen dat we volgende maand in Zuid-Frankrijk ook zulk mooi weer hebben.

 2. Martin Schoenmaker Martin Schoenmaker zegt:

  Ik heb juist vanmiddag op je website zitten bewonderen hoe je jouw schuurtje onder handen hebt genomen tot een eigen sterrenwacht (via Astroforum.nl). Jouw foto’s zijn prachtig!

  Ik ben benieuwd of ik ooit nog eens iets neveligs op een foto kan zetten met mijn elfje en compact camera… 😉

 3. Jan Brandt zegt:

  Gegroet waarde collega astrofotograaf en tevens naam en stadsgenoot,

  Tja….het is me inderdaad een hele waardeloze winter geweest voor de edele sport der astrofotografie…maar gelukkig zijn wij toch beide niet geheel “met lege fotonen-handen uit de pekel gekomen”, want we kunnen strakkies bij de landelijke lente-bijeenkomst van ons fantastische astrofotografie-kluppie in elk geval allebei onze eigen wonderschone versie van de wonderschone Rosettenevel laten zien!!
  Oh…enne…mocht je na aanleiding van het gisteravond bij Huygens besprokene toch onverhoopt effe naar Den Haag willen spoeden om al dan niet “ringvormig astrospeelgoed” aan te schaffen, geef dan effe “een brul”….dan kenne we er wellicht een nuttige en gezellige astronomische joint venture van maken!!

 4. Jan Heuser zegt:

  Ben reuze benieuwd het maken van astrofoto’s in Zuid-Frankrijk. Duimen dat het volgende maand daar beter zal zijn.

 5. Jurgen Kobierczynski zegt:

  De Rosetta-nevel had ik al een hele tijd in het vizier. Alleen is het ding veel te groot om het met mijn Atik 314L+ camera op een brandpuntafstand van 800mm in zijn geheel te fotograferen, dus heb ik het in verschillende sessies gedaan en de boel met elkaar geplakt. Let wel er ontbreekt nog 1 stuk, dus het is onvolledig:

  Rosetta in Ha, opname in 4 stukken:
  https://www.flickr.com/photos/jurgenk2/12724598233/

  Omdat ik een foto wilde maken van de Rosetta nevel in het geheel, had ik dan een Canon lens genomen en deze met een Geoptik adapter gemonteerd op mijn camera dezelfde nevel getrokken:

  Rosetta in Ha in zijn geheel:
  https://www.flickr.com/photos/jurgenk2/16126391093/

 6. Supernova1 zegt:

  Ik zou geen idee hebben hoe ik aan astrofotografie zou beginnen 😀 zou iemand me kunnen zeggen hoeveel een degelijke en vrij goedkope set-up van materiaal zou kosten? Alvast bedankt!

Laat wat van je horen

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.