29 maart 2024

Nabij dwergstelsel kan ons helpen het jonge universum te begrijpen

Credit; Instituto de Astrofísica de Andalucía

De allereerste sterrenstelsels ontstonden zo’n 13,3 miljard jaar geleden en bestonden vrijwel geheel uit waterstof en helium, de oer-elementen die bij de oerknal zijn gevormd. Vanwege de enorme afstand tot deze stelsels is het erg lastig om deze te bestuderen. Gelukkig hebben we ook dichterbij huis een mooi voorbeeld in de vorm van het sterrenstelsel I Zwicky 18.

Hoewel dit stelsel een cluster van oude sterren bevat, is het grootste deel van de sterren in dit blauwe compacte dwergstelsel veel jonger – maximaal zo’n 500 miljoen jaar oud. Dat maakt I Zwicky 18 een interessant laboratorium voor het bestuderen van het jonge universum.

Wetenschappers hebben nu een wolk van geioniseerd heliumgas gevonden in het dwergstelsel. Heliumgas laat zich niet zomaar ioniseren, maar modellen laten zien dat Populatie III sterren hiervoor verantwoordelijk kunnen zijn. Dat zijn sterren die helemaal uit waterstof en helium zijn opgebouwd.

Hoewel deze sterren niet afzonderlijk kunnen worden waargenomen, wordt hun aanwezigheid verraden door hun invloed op hun omgeving. Wetenschappers vermoeden dat dit soort sterren veel zwaarder kunnen worden dan sterren die “vervuild” zijn met zware elementen – volgens sommige modellen tot wel 1000 zonnemassa’s zwaar.

De bevinding wijst uit dat I Zwicky 18 inderdaad kan worden beschouwd als een relatief nabije vertegenwoordiger van de blauwe compacte dwergstelsels in het verre universum.

Bron: Instituto de Astrofá­sica de Andalucá­a.

Share

Speak Your Mind

*