16 juli 2018

Nog even over de 12, nee 13… eh nee wacht … 21 sterrenbeelden van de dierenriem

kaart_dierenriem

Ik kwam vandaag bovenstaande kaart tegen, waarop je de ecliptica ziet weergegeven – de rode stippellijn onderaan – het pad aan de hemel dat de zon in de loop van het jaar schijnbaar volgt. Sinds mensenheugenis kennen mensen bijzondere krachten toe aan de zon, maan en planeten, het sterrenbeeld waarin de zon staat op het moment van je geboorte zou bepalend zijn voor je levensloop. Traditioneel kennen we de twaalf sterrenbeelden van de dierenriem, de twaalf zodiakale sterrenbeelden, de dagelijkse horoscopen die zeggen wat er allemaal met je gaat gebeuren zijn erop gebaseerd. Maar als je goed kijkt zie je dat de zon niet door twaalf sterrenbeelden beweegt, maar door dertien. Tussen Schorpioen (Scorpio) en Boogschutter (Sagittarius) beweegt ‘ie een flink stuk door Slangendrager (Ophiuchus), een pad dat tussen 30 november en 17 december doorlopen wordt en dat langer is dan het stukje door Schorpioen, dat slechts zes dagen duurt (van 23 t/m 29 november). Ik moet de eerste horoscoop nog tegenkomen die uit gaat van dertien sterrenbeelden van de dierenriem.

horoscoop

Maar hohoho, wacht even, we zijn er nog niet. Zoals gezegd spelen de maan en planeten1 ook een belangrijke rol volgens de astrologen, het clubje wichelroeders dat hogere betekenissen geeft aan het spant boven ons. De maan en planeten bewegen zich ook grotendeels in het vlak van de ecliptica, maar niet helemaal, ze wijken enkele graden af, onder en boven de ecliptica. Zij bewegen daarom door nog eens acht andere sterrenbeelden,

Noten
  1. De klassieke planeten welteverstaan, de planeten die bekend waren in de klassieke oudheid en die met het blote oog zichtbaar zijn, Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus. []

Reacties

  1. Martin Schoenmaker Martin Schoenmaker zegt:

    Bij Stargazing live kwam dit ook voorbij (inclusief het Ophiuchus sterrenbeeld wat mist). Ik heb even gezocht (lees 3 afleveringen snel doorgespoeld) en hier is het stukje dat begint op 31 minuten en 4 seconden: https://youtu.be/EYbOfwHGd9c?t=31m4s

    Dat Astrologie niet verward mag worden met Astronomie lijkt me duidelijk. Tss, niet eens rekening houden met de precessie van de aarde. Stelletje hobyisten! 😉 http://nl.wikipedia.org/wiki/Precessie

    Alle afleveringen van Stargazing Live staan trouwens op YouTube. Erg vermakelijk en informatief.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.