28 maart 2024

Planeetbescherming

Credit: ESA–ScienceOffice.org

Deze maand zal bij ESA begonnen worden aan het ontwerpen van de ruimtesonde die op reis zal gaan naar de planetoïde 1996 GT, beter bekend onder de naam Didymos en haar maan die het koosnaampje ‘Didymoon’ gekregen heeft. Ruim twee jaar geleden werd er op Astroblogs al over geschreven.De sonde zal gelanceerd worden in Oktober 2020 en in slechts 2 jaar ‘arriveren’. Op dat moment bevinden de planetoïde en haar maan zich ‘slechts’ 11 miljoen kilometer van de Aarde. De missie heeft als afkorting AIM en dat staat voor: “Asteroid Impact Mission” en die naam belooft spektakel, vind je niet? AIM is ESA’s aandeel in de ‘Asteroid Impact & Deflection Assement’-missie, ofwel AIDA. NASA leidt ook een onderdeel van AIDA en deze heeft de naam DART gekregen. ‘Double Asteroid Redirection Test’ – men houdt van afkortingen in de ruimtevaart…Didymos is dus een planetoïde met een maan, of beter gezegd een dubbelplanetoïde. Het grootste onderdeel is zo’n 800 meter in diameter, waarbij het maantje ‘slechts’ 170 meter meet. Die laatste is het spreekwoordelijke slachtoffer in deze missie, wanneer DART met ruim 6 kilometer per seconde erop te pletter zal slaan. Het zal de eerste keer zijn in de geschiedenis, waarbij de mensheid meetbare invloed zal uitoefenen op het zonnestelsel.

Het doel: de dubbele Asteroïde Didymos. Credit: ESA–ScienceOffice.org

Voordat de nogal harde landing van DART zal plaatsvinden, zal een ESA lander op de planetoïde neergezet worden. Bij het te pletter slaan van DART zal vervolgens een grote hoeveelheid metingen gedaan worden, die kennis moet opleveren hoe objecten in ons zonnestelsel op andere gedachten gebracht kunnen worden, mocht er één het in z’n hoofd gehaald hebben de Aarde te willen aantikken.

Update 13 april: In Frascati (vlak bij Rome) zal vanaf vandaag, tot en met 17 april de Planetary Defence Conference (link1 + link2) gehouden worden. Daar zal onder andere een fictief inslag-scenario gepresenteerd worden. Hier de beschrijving van dag 1. Bron: ESA.

Share

Comments

  1. gert1904 zegt

    Het is natuurlijk een prachtig doel om, bijvoorbeeld met een impactor, de baan van een planetoïde op ramkoers zodanig te wijzigen dat deze de Aarde niet meer zal treffen. Ik ben een groot voorstander van experimenten op dit gebied.

    Maar: het verhaal heeft twee kanten. Dezelfde techniek die gebruikt wordt om de baan van een planetoïde te wijzigen kan worden gebruikt om een raket of satelliet te vernietigen. In het filmpje over AIDA worden daarvan twee voorbeelden gegeven:

    – 2:22 Delta 180 Vector Sum experiment
    Een experiment uit 1986 in het kader van Ronald Reagan’s Strategic Defence Initiative (SDI, “Star Wars”). Zie:
    http://www.globalsecurity.org/space/systems/delta-180.htm

    – 2:29 Operation Burnt Frost
    Een experiment uit 2008 waarin een defecte satelliet werd vernietigd. Zie:
    http://en.m.wikipedia.org/wiki/Operation_Burnt_Frost

    Citaat uit de tweede link:
    “Operation Burnt Frost has received much scrutiny from other countries, mainly China and Russia.”

  2. gert1904 zegt

    Stel je het volgende scenario eens voor:

    Men ontdekt een planetoïde met een doorsnede van 1 km. die op 9 april 2030, 09:12 CEST (😄) Londen zal treffen. Er is dus ruim voldoende tijd om de baan een beetje af te buigen. Aldus wordt besloten. Door het afbuigen verschuift het inslagpunt in de loop van jaren langzaam van Londen, via Berlijn en Moskou, naar “near miss”.

  3. Martin Schoenmaker zegt

    Hierboven werden al een boel creatieve oplossingen geuit (die laser hahahahaha). Aanstaande 16 April zal in Frascati (bij Rome) aan de media gepresenteerd worden welke serieuze opties men denkt te hebben.

    http://bit.ly/1FHXMJU

  4. Monique zegt

    @Gertmans- Nou inderdaad zeg. Het is daar bij de konijnen af. In onze vijver waren ook eens 3 jonge goudvisjes geboren. Die zijn in het begin zwart van kleur. Nu zit het vol met kikkers die ’s nachts een concert geven, KWAAK.

    @Rudie- Ik koop wel 3 nieuwe goudwindes voor opie (hihi) 😀

  5. Monique zegt

    @Yochem, ik gun het die reiger ook wel, het is de natuur. Wel jammer dat hij speciaal in mijn vijvertje komt snacken. Die vis kon ik gewoon over z’n schubbenkopje aaien. Zijn vriendelijkheid heeft hem z’n leven gekost.

    Jajajajaja… in de zon zitten en zonder stress kijken hoe hij mijn ‘lieverdje’ door een gat probeert te trekken? Bovendien is zo’n reiger best groot en die vleugels zijn wijder dan ik lang ben (bijna 1.60)
    http://www.vogelvisie.nl/soort/blauwe_reiger.php

  6. Het is wel heel erg off topic. Een paar balken over de vijver en daarover een plaat gewapend glas. Kan de reiger er wel naar kijken maar niet meer aankomen. Is dat soms een oplossing?

  7. Martin Schoenmaker zegt

    Zie http://www.esa.int/spaceinvideos/Videos/2015/04/Asteroid_Impact_Mission voor een animatie van alle stappen van deze missie. Wordt een mooi spektakel zo te zien. Ben benieuwd wat voor media-circus ESA daar omheen weet te hangen. Rosetta was toch ook een enorm geslaagd PR stuk 😉

Speak Your Mind

*