17 juli 2018

Mars heeft uitgestrekte gletsjergordels van waterijs

Mars distinct polar ice caps, but Mars also has belts of glaciers at its central latitudes 
</p srcset=

Reacties

 1. Enceladus Enceladus zegt:

  Bevinden deze gletsjers zich op bergen en/of hoogvlaktes? En hoe komt het dat ze, afgaande op de afbeelding, op het Noordelijk halfrond op veel lagere breedtegraden voor lijken te komen dan op het Zuidelijk halfrond?

  groet,
  Gert (Enceladus)

  • Het noordelijk halfrond is zo plat als een dubbeltje en “jong” (veel minder kraters) vergeleken met de rest van Mars. Bijna zeker het gevolg van dat die regio vroeger een oceaan was, 20% van het Mars oppervlak en 1,5km diep, volgens NASA.

   Gletsjers is een ongelukkig gekozen naam omdat een gletsjer per definitie bewegend ijs is, aanvulling bovenaan door bv sneeuw, beweging van het ijs naar beneden. Het gaat om voormalige gletsjers, inactief, en beter vergelijkbaar met b.v. permafrost op aarde.

   Mike Brown vanmiddag; “Yeah, maybe “remnant glaciers” is a better word. They formed and flowed as glaciers but only exist now because they are covered and insulted.”

   • Obelix Obelix zegt:

    Quote van K.J. : [ Gletsjers is een ongelukkig gekozen naam omdat…]

    Quote uit artikel : [ Ten slotte heeft men ook vastgesteld dat de Martiaanse gletsjers zich op soortgelijke wijze gedragen als hun soortgenoten op aarde. ]

    Ik vraag me af wat het artikel (en de onderzoekers) dan bedoelen… 😕

    Groet, Paul

    • Ja dat staat hier in de vertaling….zoek het eens op in de oorspronkelijke paper.

     Verder, we hebben het er gister zowat een half uur over gehad met Mike Brown. Tis maar wie je wil geloven, een postdoc of een gevestigd planetair wetenschapper met als specialiteit “Mars”. Als hij aangeeft dat een gletsjer, zoals de definitie van een gletsjer aangeeft, onmogelijk is op Mars en dat het een verkeerde woordkeuze was, neem ik het aan 🙂

  • gert1904 gert1904 zegt:

   Dat **lijkt** alleen maar zo. De meridiaan van 20° noorderbreedte loopt ongeveer horizontaal door de afbeelding. De Noordpool van Mars is zichtbaar, de Zuidpool niet.

   Uit het bronartikel:

   “Nanna Bjørnholt Karlsson explains that earlier studies have identified thousands of glacier-like formations on the planet. The glaciers are located in belts around Mars between the latitudes 30.0-50.0 – equivalent to just south of Denmark’s location on Earth. The glaiciers are found on both the northern and southern hemispheres”.

 2. Een kaart maakt het een stuk inzichtelijker http://www.google.com/mars/

 3. Maurice van Dam zegt:

  Het zijn altijd hele mooie en spannende ontdekkingen/conclusies, maar wat ik me in dit geval afvraag is: wat betekent dit nou? Ik neem aan dat dit nog onderzocht moet worden voordat er concrete antwoorden gegeven kunnen worden. Het lastige van dit soort uitspraken is dat de nieuwszenders en het volk het meteen zien als ontdekking van leven en dergelijke, daarom vind ik altijd dat ze dit soort dingen eerst beter moeten onderzoeken om een duidelijk beeld te kunnen schetsen van wat het nou betekent, voordat het officieel naar buiten wordt gebracht, als ik me vergis dan hoor ik dat graag!

  Groet,

  Maurice van Dam

  • Enceladus Enceladus zegt:

   Nou, het betekent in ieder geval dat er nog veel meer water (al is het dan in bevroren toestand) op Mars is dan we al dachten. Gezien het feit dat een flink deel van deze ‘gletsjers’ (ik zou ijsmassa’s in dit verband een betere benaming vinden) zich bevinden op de laagvlaktes van het Noordelijk halfrond, kun je er nu vrij zeker van zijn dat er daar een oceaan was.

   Geen idee of NASA al zo ver is, maar een robotverkenner naar zo’n ‘gletsjer’ sturen lijkt mij een goed idee.
   Verondersteld dat er leven in die oceaan voorkwam, zou je resten daarvan in het ijs moeten kunnen vinden.

   groet,
   Gert (Enceladus)

  • Obelix Obelix zegt:

   Wat deze ontdekking ‘nou betekend’ is altijd wat ‘onzeker’.

   Feit 1) er schijnt/blijkt meer water op Mars te zijn dan we al dachten.

   Feit 2) er is nu geen leven ontdekt, maar de kans dat ‘er ooit leven op Mars was’ wordt wel groter als er meer water was, vooral als er bv genoeg was om er een oceaan mee te vullen….. (Dat is nog de vraag)

   Feit 3) op Aarde is genoeg water om heel de planeet onder zo’n 2,5 km water te zetten. Hier is (nu) dus behoorlijk wat meer water dan op Mars.

   —-

   Aanname 1 ) als we ooit een kolonie op Mars gaan plannen, is het misschien niet nodig om ‘voldoende water’ mee te nemen/ in te voeren, omdat het daar al is. Misschien is het verstandig om voor die tijd te testen of het wel te delven is.

   Aanname 2 ) die toekomstige kolonisten hebben ook zuurstof nodig, om te ademen. Aarde heeft een atmosfeer, dus jij en ik hoeven ons niet enorm zorgen te maken. Mars heeft geen atmosfeer, dus moet men die ademlucht meenemen of daar maken. En zuurstof maak je eenvoudig uit water. Alweer een probleem opgelost, als het Mars-water te delven is. 🙂

   Groet, Paul

 4. Stephen H. zegt:

  Uitgaande van berichten dat er 150 miljard m^3 ijs gevonden zou zijn en wetende dat de oppervlakte van Mars 144.798.500 km^2 groot is, kom ik uit op een ijslaag van 0,001 m en niet van 1 m.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.