23 juli 2018

De Saturnusmaan Enceladus is zijn oceaan aan het kwijtraken

Enceladus tendrils

Enceladus, het ijsmaantje van Saturnus, wordt langzaam verzwolgen door de ringen van de gasreus, zo blijkt uit een reeks foto’s die door NASA zijn vrijgegeven. Op de foto’s zijn spookachtige “twijgen” zichtbaar, die vanuit de cryovulkanen van het maantje de ruimte in schieten.

Enceladus heeft op het eerste gezicht weinig om het lijf: het is een piepklein maantje met een diameter van slechts 500 kilometer. Toch heeft Enceladus bepaald geen gebrek aan aandacht: het maantje bevat een netwerk van cryovulkanen die constant waterpluimen en geisers de ruimte in schieten, inclusief simpele organische moleculen. Wetenschappers vermoeden dat dit water wordt opgedregd

Reacties

 1. Enceladus Enceladus zegt:

  Ja zeg! Blijf van mijn oceaan af!

  😉

  groet,
  Enceladus (Gert)

 2. Obelix Obelix zegt:

  Quote : “Deze oceanen zullen helaas geen lang leven beschoren zijn, …”

  … en dat zegt men na zo’n 4 miljard jaar ?

  – – –

  Ja Gert,
  ik zou het ook niet leuk vinden als ze aan mijn water zaten. 🙁

  Groet, Paul

  • Enceladus Enceladus zegt:

   Inderdaad Paul: Enceladus staat al miljarden jaren water het luchtledige in te slingeren en nu ineens zou het bijna op zijn? Wat een toeval…

   Of Enceladus is nog helemaal niet al miljarden jaren bezig met dit proces (en dan is de vraag hoe het relatief recent dan is begonnen?) of er is simpelweg meer water dan men dacht. Op grond (pun intended) waarvan is het eigenlijk noodzakelijk dat een hemellichaam een rotsachtige kern heeft? Waarom zou niet een hele maan of planeet uit water en ijs kunnen bestaan? Dat Enceladus een rotsachtige kern moet hebben is duidelijk, want er moet immers een hittebron zijn. Maar waarom zouden er niet complete sneeuwballen in de ruimte kunnen bestaan? Of als ze in de goldlockzone zitten: superwaterdruppels?
   Ik zie vast een of andere natuurwet over hoofd, maar ben toch wel benieuwd.

   groet,
   Gert (Enceladus)

 3. Galaxy zegt:

  Er word toch ook weer nieuwe water door kometen aangevoerd? En zou het niet kunnen zijn dat Enceladus zelf water aanmaakt?

  • Obelix Obelix zegt:

   “Zelf water aanmaken…”

   Laat me raden, u bent een fan van Fred Hoyle? 😉
   Of bedoelt u iets heel anders. 🙂

   Groet, Paul

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.