18 april 2024

Planetenstelsel HR8799 is wellicht een opgeschaalde versie van het zonnestelsel

Credit: A.-L. Maire / LBTO

Astronomen zijn meer te weten gekomen over de architectuur van HR8799, een “opgeschaalde” versie van ons zonnestelsel. De waarnemingen zijn gedaan in het kader van de LEECH-survey, waarbij gekeken wordt naar jonge exoplaneten die gloeien met een golflengte van 3,8 micrometers, de zogenaamde infrarode L-band. Deze survey wordt verricht vanuit de Large Binocular Telescope in Arizona.

Het planetenstelsel HR8799 staat op een afstand van 130 lichtjaar en bestaat uit een jonge ster van slechts 30 miljoen jaar oud en minstens vier planeten, die opmerkelijk genoeg allemaal direct zijn gefotografeerd. In het kader van LEECH heeft men het planetenstelsel bestudeerd, in de hoop meer te weten te komen over de baanparameters en onderlinge resonanties tussen de vier planeten, die overigens allemaal Jupiterachtige gasreuzen zijn.

Uit het onderzoek is gebleken dat de buitenste drie van de vier planeten inderdaad onderlinge baanresonanties vertonen, waarbij iedere planeet twee keer langer over een omloop doet dan z’n buurman dichterbij de moederster. Verder is het bestaan van aanvullende gasreuzen, op kortere afstand tot de moederster, vrijwel uitgesloten. Het is wel goed mogelijk dat zich op deze locatie kleinere, rotsachtige planeten bevinden.In dat geval zou de architectuur van HR8799 inderdaad veel weghebben van dat van het zonnestelsel: vier gasreuzen op grote afstand tot de moederster, en meerdere rotsplaneten op kortere afstand. Het grote verschil zit ‘m in de schaal van het geheel: in het HR8799-stelsel zijn de afstanden tussen de planeten en de moederster én tussen de planeten onderling veel groter dan bij ons. Bron: Large Binocular Telescope Observatory.

Share

Comments

  1. Enceladus zegt

    Hè hè, eindelijk eens een zonnestelsel met juist grotere afstanden dan bij ons. Ik werd een beetje moedeloos van al die ultra-compacte stelsels waar gasreuzen op vergelijkbare afstand als bij ons Mercurius om hun ster jagen. Dit bewijst dat ons zonnestelsel misschien wel veel normaler is dan we de laatste jaren waren gaan denken.

    groet,
    Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*