17 juli 2018

Raar maar waar: een professionele telescoopspiegel met zes kogelgaten erin

Mcdonald_spiegel

Je gelooft het misschien niet, maar de professionele 107″ (272 cm) spiegel van het McDonald Observatorium in Austin (Texas, VS) telt maar liefst zes kogelgaten! En ondanks die gaten wordt de telescoop met deze spiegel erin nog steeds gebruikt voor professionele doeleinden. Je ziet de spiegel hierboven, met rechts duidelijk zichtbaar de kogelgaten die er sinds 5 februari 1970 in zitten, ruim 45 jaar geleden al weer. Die dag was een kort daarvoor bij het observatorium

Reacties

  1. Jan Brandt zegt:

    jemig de pemig Arie, daar vraag je nog eens wat…mijn hele astrofotografische leven is één grote anekdote..hihi!! Maarre…..het mooie aan dit verhaal is wel weer dat het met die hoegenaamde kwestbaarheid van telescopen dus echt heel erg meevalt. Al die zorgvuldig geconstrueerde gewatteerde loodzware houten kisten waar menig beginner zijn/haar kostbare nieuwbakken optische speeltje in meent te moeten vervoeren zijn wat dat betreft wel een beetje…eh…”overkill”, zulle we maar zeggen! Oh…enne….over annekdote’s gesproken….heel lang geleden fietsten wij (Jij??, Ik, Jos Haring en nog wat ander lokaal astronomisch ongeregeld) eens naar de Biesbos toen ik achter mij een enorme klap hoordde, om vervolgens te worden “ingehaald” door een lensdop van een 11,5cm Newton..oeps! Arme Jos was met fiets en kijker en al tegen het asfalt gegaan…..Oh jee…einde Jos en einde telescoop?? Nope, gewoon eerst Jos “uitdeuken” en daarna kijkerbuis uitdeuken en uitlijnen….en hop, weer onverdroten op pad naar de sterren!!!

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.