23 juni 2018

‘Knipperende’ quasar bevat waarschijnlijk dubbel zwart gat

Illustratie van twee superzware zwarte gaten die in een relatief kleine baan om elkaar heen draaien.

Illustratie van twee superzware zwarte gaten die in een relatief kleine baan om elkaar heen draaien.

De quasar PSO J334.2028+01.4075 bevat waarschijnlijk een dubbel superzwaar zwart gat. Dat schrijven astronomen in Astrophysical Journal Letters. De twee superzware zwarte gaten die in de kern van de quasar eens in de 542 dagen om elkaar heen draaien, zenden vermoedelijk zwaartekrachtsgolven uit.

Quasars zijn de extreem heldere kernen van ver verwijderde sterrenstelsels. De energierijke straling is afkomstig uit de directe omgeving van een superzwaar zwart gat in hun kern. In het geval van PSO J334.2028+01.4075 heeft het zwarte gat een massa van naar schatting 10 miljard zonsmassa

Laat wat van je horen

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.