28 maart 2024

Telescopen werken wereldwijd samen om waarneemhorizon centrale zwart gat Melkweg te zien

De South Pole Telescope (SPT) en het Atacama Pathfinder Experiment (APEX) doen mee met de Event Horizon Telescope. Credit: Dan Marrone/University of Arizona

Met de recente toevoeging van de twee telescopen APEX [1]Het Atacama Pathfinder Experiment op het Chajnantor plateau, 5100 meter hoog in het Andesgebergte in Chili. en de SPT [2]South Pole Telescope, een tien meter telescoop op het Amundsen-Scott South Pole Station. Naast APEX en SPT doen de volgende telescopen mee aan de EHT: de Large Millimeter Telescope in Mexico, … Lees verder aan de zogeheten Event Horizon Telescope (EHT) zijn sterrenkundigen een stap dichterbij gekomen om voor het eerst gedetailleerde opnames te maken van de waarnemingshorizon (Engels: ‘event horizon’) van het superzware zwarte gat in het centrum van ons Melkwegstelsel. Dat zwarte gat heet Sagittarius A*, kortweg Sgr A*, ruim vier miljoen zonmassa’s zwaar, en de waarnemingshorizon is daar de grens van, de ‘rand’ van het zwarte gat, waarbinnen niets meer kan ontsnappen, omdat de ontsnappingssnelheid daar groter dan het licht is.

De Atacama Pathfinder Experiment (APEX) telescoop in Chili. Credit: ESO/Babak Tafreshi (twanight.org)

De waarnemingshorizon van Sgr A* is kleiner dan de baan van Mercurius om de zon, hetgeen door de grote afstand van Sgr A* tot ons – pakweg 26.000 lichtjaar – én door tussenliggende verduisterende stof- en gaswolken erg lastig is om waar te nemen. Met de EHT hoopt men dat voor het eerst te kunnen doen. Men maakt hierbij gebruik van de gecombineerde kracht van alle betrokken telescopen, waarbij men de techniek van de Very Long Baseline Interferometry (VLBI) toepast. Hierdoor wordt de lichtkracht verkregen van een telescoop met een diameter van maar liefst 7000 km. Bron: Max Planck Instituut.

Voetnoten

Voetnoten
1 Het Atacama Pathfinder Experiment op het Chajnantor plateau, 5100 meter hoog in het Andesgebergte in Chili.
2 South Pole Telescope, een tien meter telescoop op het Amundsen-Scott South Pole Station. Naast APEX en SPT doen de volgende telescopen mee aan de EHT: de Large Millimeter Telescope in Mexico, de Submillimeter Telescope in Arizona, de Combined Array for Research in Millimeter-wave Astronomy in Californië, de Submillimeter Array en James Clerk Maxwell Telescope in Hawaï en de Institute for Radio Astronomy Millimetrique (IRAM) telescopen in Spanje en Frankrijk.
Share

Comments

  1. Jeffrey zegt

    In de laatste zin van het artikel staat dat de telescopen tezamen een lichtkracht hebben als een 7000km grote telescoop.
    Dit klopt volgens mij niet, de gezamenlijke lichtopbrengst is de lichtopbrengst van alle afzonderlijke telescopen bij elkaar opgeteld.
    Wel is het zo dat de telescopen tezamen een vergroting (resolutie) hebben als een 7000km grote telescoop.

Speak Your Mind

*