16 juli 2018

Het heelal een hologram? Yep zou kunnen….. héééél misschien

csm_holography

Al een poosje doet de theorie de ronde dat het heelal wellicht een hologram is, dat we leven in een holografisch universum

Reacties

 1. Ha, mijn favoriete onderwerp! Mag ik even schaamteloos inhaken?
  Mijn boek ‘Tijdloos’ wordt hier toch al geadverteerd…
  En ja, de theorie van Gerard ’t Hooft komt daarin voor.
  De hoofdpersoon en zijn nieuwe vriendin filosoferen namelijk over de oorsprong van ruimte en tijd.
  En op enig moment verzucht de hoofdpersoon dat het weleens zo zou kunnen zijn dat ons bestaan niet echt is.

  Stel je voor: het universum is daadwerkelijk een hologram, en in dat hologram heb ik een roman geschreven waarin dat wordt gesteld. En in datzelfde hologram probeer ik jullie nu te overtuigen van die theorie én probeer ik jullie credits uit jullie zak te kloppen door mijn boek te kopen. Want ook deze ‘sim’ moet leven en voor niets gaat de zon op in ons hologram… 😉

  Meteen nog even inhaken op een eerdere blog over dark matter en dark energy. Daarin stond te lezen dat dark matter weleens transparant zou kunnen zijn. Nou, dat sluit aardig aan bij het idee dat we in een hologram leven. Sterker nog, ik durf wel te stellen dat dark matter het spul is waarvan het hologram is gemaakt!
  Ach ja, ik ben schrijver, dus hoef ik niks te bewijzen. Ik mag lekker fantaseren. 🙂

  Sybold Deen

  • Hephaistos zegt:

   Goed, maar daarmee ontstijg je nauwelijks het niveau van de HTK-kosmologen die deze website al (te) lang teisteren 😛

   • Ho ho, de HTK-kosmologen pretenderen dat ze aan wetenschap doen en zijn vaak op het irritante af overtuigd van hun eigen gelijk. Ik schrijf fictie in de hoop mensen na te laten denken over dit soort onderwerpen. Ik stel beslist niet dat ik aan wetenschap doe en ik twijfel aan alles.

    Sybold Deen

    • Dat is het nu precies,, wat dimensies betreft denken we veel te “moeilijk”.
     Een vierde dimensie bijvoorbeeld, is mogelijk dichterbij dan men denkt,
     namelijk onze eigen fantasieën en bevattingsvermogen.

     ( hier ga ik mijn jatten branden op glad ijs 🙂 )

 2. Monique Monique zegt:

  Het universum als hologram. Het is geen gekke gedachte, het zou zomaar kunnen.
  Alles wat we niet waarnemen is er wel, maar op een andere manier. Zoals microwaves e.d. Maar…wat zijn wij dan, waar bevinden wij ons? Leven wij fotografisch gezien in een negatief en beleven we de geprojecteerde of gereflecteerde werkelijkheid? Zijn wij de ‘guppies’ in een gigantisch aquarium, waar het onzichtbare water dark matter is? Het aquarium ziet er dan uit als een diabolo stel ik mij zo voor (i.v.m. de oerknal)
  Smiley

 3. Éen stukje uit de comments heb ik iig kunnen ontrafelen…
  “HTK-Kosmologen”.

  Mies.

  • Monique Monique zegt:

   😀 Ja, ook daar kan ik mij wel iets bij voorstellen. Iets kunnen bedenken, inbeelden en interpreteren is ook een vak apart 😉

 4. De berekeningen van Grummiler cum suis over de entropie van de verstrengeling in een tweedimensionale conformele veldtheorie zijn alles behalve HTK-kosmologie, Dus op zich is dat idee van een universum als hologram niet onder die categorie te plaatsen. Alleen is het allemaal nog theoretisch en zitten er heel veel ‘als-dan’ situaties in, die nog ver weg staan van het werkelijke universum.

 5. Het lastige blijft het begrijpen van die kwantum verstrengeling. Hoe werkt dit precies?
  Als je alleen al naar het casino gaat dan zie je dat bij kansspelen het soms lijkt dat objecten een soort geheugen hebben. Sommige objecten komen op een bepaald moment vaker terug. Alsof er een soort kuil gegraven wordt die je niet ziet. Het voorspellen van die kuil is dan weer onmogelijk. We zien dit geheugen ook terug in de biologie trouwens. Er lijkt op het kleinste niveaus een lading en ontlading van informatie plaats te vinden. Is het bestaan van Lorenz, suppersymmetrische of virtuele deeltjes wel de juiste benadering hiervoor. Is er wel een koppeling tussen deeltjes of gewoon een extra kracht die ervoor zorgt dat deeltjes een geheugenspoor achterlaten?

  • Da’s het lastige aan die kwantumverstrengeling: men weet niet hoe dit kan. Deeltjes die tot een verstrengeld paar behoren en die elk aan één kant van het heelal staan, dus heel ver van elkaar verwijderd, kunnen toch direct met elkaar reageren. Als de spin van één van de twee draait, dan draait de spin ook direct van het andere deeltje, ook al staat dat miljarden lichtjaren ver weg. Eén theorie die het probeert te verklaren is die van de verborgen variabelen, die deeltjes met zich mee zouden voeren. Zie http://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_entanglement#The_hidden_variables_theory

   • Enceladus Enceladus zegt:

    Een hologram zou dat heel goed kunnen verklaren, want dan worden die twee deeltjes (en meteen ook alles in het universum) elders aangestuurd. Klinkt ongelooflijk en vooral overweldigend.

    groet,
    Gert (Enceladus)

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.