28 maart 2024

Video: Amanda Peet over snaartheorie LEGO voor zwarte gaten

Waar we hier regelmatig over schrijven is de unificatie van de twee grootste theorieën van de twintigste eeuw: de Algemene Relativiteitstheorie (ART) van Albert Einstein uit 1915 en de kwantummechanica (KM), die in de jaren twintig door een groepje natuurkundigen werd opgesteld, waaronder Niels Bohr, Werner Heisenberg en Erwin Schrödinger. Ondanks de vorderingen die gemaakt zijn is er nog steeds geen sluitende theorie die deze unificatie tussen de beschrijving van het allergrootste en allerkleinste bewerkstelligt. Je zou je natuurlijk af kunnen vragen waarom je per se ART en KM moet unificeren en of ze niet gewoon als aparte theorieën kunnen blijven bestaan. Probleem daarbij is dat er twee objecten zijn, waarin de twee theorieën elkaar overlappen en dat ze dan beiden geen goed beschrijving kunnen geven. Die objecten zijn de oerknal en zwarte gaten. Eén van de kandidaat-theorieën van alles – de theorieën die proberen de unificatie tot stand te brengen – is de snaartheorie. Afgelopen woensdag gaf de natuurkundige Amanda Peet (Universiteit van Toronto, Canada) een lezing voor het Perimeter Instituut over deze thema’s. In deze boeiende lezing, die ruim een uur duurt, gaat Peet in op de ’toolbox’ (ze noemt ’t ook wel UniverseOS, het operating system van het heelal) waarmee zij aan de hand van simpele LEGO blokjes probeert zwarte gaten te beschrijven. Een aanrader om te kijken, waarbij ze o.a. in gaat op de theorie van het heelal als hologram en Maldacena’s AdS/CFT correspondentie, waarbij een vierdimensionale CFT overeenkomt met een vijfdimensionale antideSitter ruimte!

Bron: PI.

Share

Comments

  1. Monique zegt

    Ik luister liever naar een wat rustigere presentatie van een man met een warme diepe stem (al lijkt ze wel op een vent) Smiley
    Ze vergeet haast adem te halen. Bij het lila legoblokje ben ik afgehaakt (ik word er peu nerveux van). Normaal kan ik uren luisteren.
    Vraag me af of jijzelf wel de volle 1:19:51 heb kunnen zitten luisteren, Arie 😛

  2. Ik heb ‘m zelf bekeken tot 1:02:00 ongeveer, toen kwam mijn schoonmoeder langs en ben ik gestopt. 😀 Ja, die Peet is een beetje ADHD-typetje, erg druk. Maar wat ze vertelt is m.i. van hoge kwaliteit, ze weet waar ze het over heeft. Eh.. als je liever mannen met een warme diepe stem hoort, dan kan ik je deze lezing aanraden: Robbert Dijkgraaf voor hetzelfde Perimeter Instituut:

    • Monique zegt

      Wow, knap. Ja ze weet zeker heel goed waar ze het over heeft. Vandaar haar opgewonden enthousiasme (denk ik)

    • Enceladus zegt

      “toen kwam mijn schoonmoeder langs”. En toen werd jij een peu nerveux?
      Sorry, deze moest gewoon even ingekopt worden! 😉

      Ik ga eens kijken hoe lang ik het volhoud.

      groet,
      Gert (Enceladus)

      • Hihihi, ja wat dacht je. Ik moet dan natuurlijk wel even sociaal doen en op een video over AdS/CFT correspondentie en UniverseOS zit zij echt niet te wachten. 🙂

        • Enceladus zegt

          Wat ontzettend jammer dat mevrouw Peet dit TOTAAL NIET KAN…
          Ze heeft ongetwijfeld een interessant verhaal, maar die vreselijke stem en die neurotische manier van doen leiden je compleet af. Om gek van te worden. Ze zou iemand anders moeten vragen om haar ideeën te presenteren.

          groet,
          Gert (Enceladus)

  3. Ik heb net nog wat toegevoegd aan mijn reactie, hoop dat je ’t ook gelezen hebt.

    • Monique zegt

      Jaja, ik ben al begonnen met kijken.

    • Enceladus zegt

      Na 5 minuten mevrouw Peet aangehoord te hebben, begon ik te bidden dat mijn ex-schoonmoeder (die ik bij leven nooit gekend heb) op zou staan uit de doden… 😉

      Ik ga Robbert Dijkgraaf maar gauw aan het woord laten!

      groet,
      Gert (Enceladus)

    • Olaf van Kooten zegt

      Robert Dijkgraaf praat dan weer sappig Dunglish, iedere spreker heeft zo z’n gebrek 😉

  4. Jan Brandt zegt

    Nou ja, zeg….. ik snap nu echt even niet waar jullie het allemaal over hebben als het gaat over deze, in mijn (immer ozo rustige!!) optiek,….eh…” prima aanhoorbare en zoetgevoicede ZEN-spreekster”!?! Mag het een onsje minder, wij “onrustigen van geest” hebben ook gevoelens….wat zeg ik, we barsten ervan..hihi!!
    Enne…om jullie feest helemaal compleet te maken hebben Mevrouw Peet et moi net besloten om gezellig tesaam een duo-lezing te geven (zucht, die heerlijke gedachte alleen al!!)….
    Komen jullie ook kijken en (vooral) luisteren???
    Zo….en nu nog effe lekker een stukje Bertje Visscher kjken…om tot rust te komen!!

  5. Folkert zegt

    IK vind het allemaal (dat adhd dan) wel meevallen, het is wel een duidelijk verhaal
    en op een begrijpelijke wijze verwoord.
    Branes zijn me nog wat onduidelijk gebleven, blijkbaar vlakken waarop de uiteinden
    van strings zich goed voelen om de een of andere reden.

Speak Your Mind

*