23 juli 2018

VLT ontdekt nieuw soort bolvormige sterrenhoop

Het elliptische reuzenstelsel Centaurus A (NGC 5128) en zijn vreemde bolvormige sterrenhopen

Het elliptische reuzenstelsel Centaurus A (NGC 5128) en zijn vreemde bolvormige sterrenhopen

Bij waarnemingen met ESO

Reacties

  1. Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt:

    Ja maar wacht even: er is qua morfologie een flinke overlap tussen bolhopen en sferoidale dwergstelsels. de aanwezigheid van donkere materie werd geacht te bepalen of het een bolhoop of een superklein dwergstelsel is. als bolhopen ook donkere materie hebben, dan zijn bolhopen en dwergstelsels dus helemaal geen compleet gescheiden objecten, maar liggen ze in het verlengde van elkaar (?)

  2. Iwald zegt:

    Was het niet zo dat dwergstelsels een onregelmatige vorm hebben, zoals de Magelhaense wolken, en dat bolhopen bolvormige zijn, zoals hun naam al zegt?

  3. Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt:

    Nou toch niet helemaal. Veel “bolhopen” zijn eerder uitgerekt en afgeplat. Verder hebben sommige bolhopen slechts 1 generatie sterren en dit soort bolhopen zijn wellicht het eindresultaat van supersterrenclusters. Echter, bolhopen met meerdere generaties van sterren doen heel erg denken aan sferoidale dwergstelsels – da’s een heel ander dier dan onregelmatige dwergstelsels! De grote astronoom Sidney van den Bergh vermoed dan ook een overlap tussen de twee objecten, waarbij de aanwezigheid van donkere materie het belangrijke verschil vormt. Maar schijnbaar is ook dat criterium geen goede indicator, dus zijn bolhopen en sferoidale dwergstelsels niet persee twee verschillende klassen van objecten.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.