29 maart 2024

De eerste protonenbotsingen in de LHC bij record-energie van 13 TeV hebben plaatsgevonden

De eerste 13 teV protonenbotsingen in de CMS detector. Credit: CMS Collaboration.

De champagnekurken zullen gisteren vast en zeker geknald hebben ten burele van CERN in Genéve. Bij de Large Hadron Collider (LHC), ’s werelds grootste deeltjesversneller aldaar, werd woensdagavond namelijk een record bereikt bij de botsingsenergie tussen protonen: 13 tera electronvolt, dat is 13 biljoen eV, oftewel 13 x 10^12 eV. De eerste protonen die eerste Paasdag, na de grote opknapbeurt ‘Long Stop 1’ (LS1) van de LHC, door de 27 km lange buis van de LHC gingen hadden een energie van slechts 450 GeV, 450 miljard eV, oftewel 450 x 10^9 eV. Die protonen gingen links- en rechtsom door de tunnel, maar botsten toen nog niet. De botsingsenergie van 13 TeV is het hoogste wat ooit bereikt is en het is ook het hoogste wat de LHC op dit moment aankan – al hoopt men wel ‘m nog op te kunnen krikken naar 14 TeV. Het betreft allemaal nog test-botsingen, om de LHC te calibreren en te ‘leren’ om te gaan met de botsingen. Volgende maand moet het echt werk beginnen.

In Run 1 (2011-2011 bij 7 en 8 TeV) wist men 25 inverse femtobarn aan gegevens te verzamelen bij de protonenbotsingen, op grond waarvan de ontdekking van het Higgs boson kon worden gedaan. Tot de winter van 2015 hoopt men 5 tot 10 fb-1 te verzamelen. De hoop is dat men meer te weten komt over de eigenschappen van het Higgs boson en dat men aanwijzingen vindt voor supersymmetrie, natuurkunde die buiten het Standaard Model valt en op grond waarvan men donkere materie kan verklaren. Bron: Francis Naukas + Résonaances + Symmetry Magazine.

Share

Comments

  1. In 4 jaar de TeV verdubbeld is super! Ze zijn er echter wel al lang mee bezig. Ik hoop dat ze snel het antwoord weten of het Higgs deeltje nu bestaat EN of ze antimaterie kunnen vinden.

  2. Stappen worden er gemaakt en dat is belangrijk, dat geeft toch een voldoening als je veel werk erin steekt

Speak Your Mind

*